Vařené kosti psům nedávejte. Mohou je i zabít

 Mazlíčci 
28. srpna 2021 07:15 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kosti bývaly pro psy přirozenou stravou Pixabay
Kosti patří psům. Tuto větu má celá řada lidí zafixovanou prakticky již od dětství. Ale jsou skutečně kosti vhodnou psí potravou?

Drtivá většina psů je dnes krmena granulemi či konzervami. Na takovou tu "přirozenou" stravu už se prakticky zapomnělo. A k ní patří i kosti. Ale záleží na tom, jaké.

Raději syrové

Pamatujte si, že jakkoliv tepelně upravené kosti se vždy stávají křehčími. Snadno se tak mohou štěpit na ostré úlomky a způsobit psům nemalé problémy, například poranit krk či trávicí ústrojí. A na problém máte zaděláno. Proto, pokud chcete dávat svým psům kosti, volte raději syrové. 

Jako kyselina

Pes, který je krmen přírodní stravou, dokáže syrovou kost strávit snadno. Jeho žaludeční kyseliny jsou totiž tak silné, že kost dokáže rozložit doslova na houbovitou hmotu, která mu už nemůže ublížit. Naopak zvířata, která jsou krmena spíše granulemi, nemají žaludeční šťávy tak silné, proto je potřeba je na kosti zvykat postupně. 

Ideálně mladé 

To, že pes může kosti, neznamená, že byste mu měli dávat jakékoliv. Především by se mělo jednat o kosti z mladých zvířat, které jsou pevné. Naopak kosti ze starších kusů jsou křehčí a mohou se štěpit. Psům můžete poskytnout kuřecí skelety, křídla či krky, jehněcí či telecí žebra, kachní krky. Velké kosti jsou vhodné spíše k ohlodání. Důležité však je, aby byly dostatečně obalené masem. Holé kosti mohou psovi způsobit nepříjemnou zácpu. O tom, jak si poradit i s tímto problémem, jsme psali zde.

Tyto druhy nepodávejte

Naopak krůtí křídla a končetiny či vepřové nožky, vzhledem ke své tuhosti, pro psy vhodné nejsou. Stejně tak se vyhýbejte morkovým kostem, na nichž si psi mohou doslova vylámat zuby. Rovněž se vyhýbejte kostem ze zvěřiny, které mohou být napadeny parazity. 

Zdroj: dogtime.com, akc.org.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod