Urodilo se vám více cuket? Vyrobte si cuketovou hořčici
Také máte tak rádi cuketu? Její využití je opravdu široké: skvěle se hodí k přípravě různých placiček, polévek, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí i do sladkého. Cukety patří k našim nejoblíbenějším prázdninovým plodům. Jsou neuvěřitelně tvárné. My jsme si pro vás připravili recept na cuketovou hořčici.
Suroviny
1000 g cukety, 5 stroužků česneku, 1 - 2 feferonky, 80 g třtinového cukru, 20 g mořské soli, bílý pepř (čerstvě mletý), 100 ml olivového oleje, 70 ml vinného octa, 200 g dijonské hořčice
Postup
Cuketu oloupeme, podélně překrojíme a lžící vydlabeme jadýrka, pokud máme cuketu malou a mladou, tato činnost odpadá :-) Poté nakrájíme na drobné kostky. Přemístíme do vhodného kastrolu.
Česnek a feferonku zbavenou semen rovněž překrájíme nadrobno a přidáme k cuketě. Přidáme i zbytek surovin, promícháme a na velkém plameni přivedeme k bodu varu. Poté intenzitu plamene snížíme na minimum, přiklopíme poklicí a za občasného promíchávání dusíme cca hodinu.
Po uplynulé době dušení horkou směs pomixujeme ponorným mixérem, já nemixovala úplně dohladka, mám raději rustikální podobu a za pomocí "nalívátka" přemístíme do sklenic se šroubovacími uzávěry, pořádně (suchá) víčka uzavřeme.
Sterilizujeme při teplotě 90°C 15 minut.