Jak zachránit orchidej, když začala chřadnout?

 Ostatní 
08. prosince 2019 15:08 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Uvadající orchidej potřebuje zvláštní péči  Depositphotos
Orchideje si lidé pořizují pro jejich krásu. Můžete je získat hned v několika barevných odstínech. Má to však jeden háček. Pěstování orchideje není jednoduché. Pokud vám rostlina začala chřadnout, zjistěte, jak ji můžete zachránit.

Pokud se o orchideje nestaráte důsledně, může se stát, že vám brzy zvadne. Začnou jí opadávat listy, usychat stonky nebo dokonce uhnívat kořeny. Přečtěte si, co udělat, aby se vaše vadnoucí orchidej zase vzchopila.

Zkontrolujte kořeny

V prvé řadě vyndejte květinu z květináče. Odstraňte hlínu a podívejte se, jak vypadají její kořeny. Zdravé jsou pevné a mají šedozelenou barvu. Konec kořene bývá většinou fialový. Uhnívající kořeny jsou vyschlé a mají hnědou či černou barvu. Možná vám uhnily jen některé z nich. Ty hned odstřihněte.

Odstraňte některé listy

Pokud vaší orchideji uhnívají kořeny, odstraňte spodní listy. Nechte pouze ty nejmladší. Patrně vám nejde do hlavy, proč odstraňovat i listy, které vypadají zdravě. Důvod je jednoduchý, rostliny se špatnými kořeny nedokáží vyživit všechny listy. Když je odstraníte, ulevíte jim tím.  

Orchidej položte do vody

Nachystejte si nádobu, do které nalijte vodu v pokojové teplotě. Nechte ji několik hodin odstát. Poté do ní ponořte orchidej i s listy. Když rostlině chybí kořeny, musí nasát vláhu alespoň těmi zbývajícími.

Orchidej přesaďte

Ideální by bylo, kdybyste nyní orchidej přesadili do nového substrátu, do kterého přidáte drcené uhlí. To totiž zabrání dalšímu uhnívání kořenů. Orchidej zasaďte tak, aby byly všechny kořeny uvnitř substrátu. Žádný z nich by momentálně neměl být mimo hlínu.

Doporučujeme, abyste ji zasadili do průhledného květináče, abyste mohli pozorovat, zda není rostlina přelitá či jí zase neuhnívají kořeny. Pokud momentálně postrádáte nový substrát, původní zahřejte v troubě, aby byl dostatečně vysušený a zničily se tam různé bakterie.

Orchidej pravidelně roste

Připravte si láhev rozprašovače. Nalijte do něj měkkou či dlouho odstátou vodu. Pokud budete mít přístup k dešťové vodě, můžete použít i ji. Roste s ní uvadající rostlinku zhruba pětkrát denně. Pokud postrádá kořeny a byla přesazena do nového substrátu, potřebuje vláhu a vlhkost, aby se zase vzchopila.

Roste orchidej tak dlouho, dokud jí nevyraší nové kořeny. Pokud při rosení voda steče k bázi listů, otřete ji ubrouskem, aby se nedostala k srdíčku. Dále čtěte: Jak se postarat o barborky, aby vykvetly?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve