S vysokou gastronomií podle francouzských kuchařů nyní můžete čarovat i doma

 Ostatní 
02. října 2018 15:29 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
S metodou sous-vide připravíte famózní večeři Internet
Přesně propečený steak s křupavou kůrkou a měkkým středem, voňavá ryba, co se nerozpadne na bláto, chutné plody moře nebo zelenina plná chuti a vitaminů. A to vše se krásně rozplývá na jazyku a vytváří pověstné lukulské hody.

Přesně takto to známe z vyhlášených restaurací. Přemýšlíte, jak to dělají a že vám se to doma nikdy nepodaří ani přibližně? My jsme to zjistili za vás a ukážeme vám, že i doma si můžete připravovat pokrmy, ze kterých se budete olizovat až za ušima.

Michelinská hvězda u vás doma

Restaurace se předhánějí ve vymýšlení lepších receptů, jídlo zdobí tak, že připomíná královskou hostinu, protože chtějí, abyste si u nich pochutnali a rádi se vraceli. A používají k tomu spoustu vymožeností - od fritéz a tlakových hrnců přes speciální pánve a grily až po parní trouby a konvektomaty. A i když se zdá, že nic nového už se nedá vymyslet, opak je pravdou.

Jeden z posledních kuchařských trendů se zrodil v kolébce vysoké gastronomie – ve Francii. A dnes už se rychle rozšiřuje i u nás. Jde o metodu, kdy se pokrmy připraví ve vakuových obalech ve vodní lázni při konstantní teplotě po přesně stanovený čas. Zní to náročně, ale my vám ukážeme, že i doma si můžete uvařit, jako byste měli Řád zlaté vařečky a Michelinskou hvězdu zároveň.

Maximum chuti a zdraví prospěšných látek

Hlavním cílem nejlepších kuchařů je, aby si pokrmy zachovaly co nejvíce původních zdraví prospěšných látek, zelenina měla krásnou barvu a chuť a maso bylo křehké a s voňavou kůrkou. A tak se zrodila metoda přípravy pokrmů ve vakuu, což se francouzsky řekne „sous-vide“. Ten, kdo o této metodě slyšel, může namítnout, že je náročná na čas a vybavení k ní potřebné. Ano, může to být pravda, když si ovšem spočítáte, kolik dáte za jednu večeři v restauraci, počáteční náklady se vám brzy vrátí. A taky možná zjistíte, že většinu potřebného vybavení už máte dávno doma.

Co je to za zázrak

Metoda vaření sous-vide spočívá v pomalém „vaření“ ve vodní lázni, kdy jsou maso nebo zelenina uzavřeny ve vakuových sáčcích s kořením, případně trochou oleje. V masu se při tomto prohřívání rozloží kolagen a ve výsledku je pevné (při běžném dušení se maso často rozpadne), a přitom se pod příborem krásně odděluje na vlákna. Zachovává si také maximum výživných látek a aroma koření díky této metodě prostoupí celým pokrmem. 

Jakmile se maso dostatečně provaří, orestuje se ještě na pánvi, aby se na něm vytvořila křupavá kůrka. Šťáva, která v sáčku zůstala, se pak použije na jednoduchou přípravu lahodného přelivu. Výhodou je, že si takto můžete připravit více porcí a maso, které ihned neorestujete, vám v lednici vydrží i několik dní. Vy si pak můžete postupně a velmi rychle připravovat šťavnaté steaky, kdykoli budete potřebovat.

Co budeme k sous-vide potřebovat

Neobejdeme se bez klasické vakuovačky, kterou již možná mnozí mají doma, potravinářských sáčků určených k vakuování pokrmů a příslušenství či zařízení s možností nastavení přesné teploty vaření. K tomuto nám může posloužit například trouba s digitálním termostatem.

Obchodníci nabízejí také speciální hrnce na sous-vide, které lze pořídit za několik tisíc korun, anebo jsou levnější variantou takzvané cirkulační hlavice, které ponoříte do libovolného hlubokého hrnce a udělají vám stejnou službu: pohlídají přesnou teplotu a čas vaření. A pak už jen stačí vymyslet, jakým masem chcete sebe či své blízké překvapit a můžete začít.

Jak propečený máte rádi svůj steak?

To, jak dlouho a na jaký stupeň je třeba jednotlivé druhy masa provařovat, dnes můžeme najít na mnohých webech, které se této metodě vaření věnují, ale také v mnohých moderních kuchařkách. Výhodou této přípravy je také to, že si můžete jednoduše podle tabulek prověřených kuchařskými mistry zvolit váš oblíbený stupeň propečení masa, tedy mírný, střední až po zcela propečený, což je právě pro tento typ vaření pověstné. Jinými slovy, metodou sous-vide maso nejen provařujete, ale zároveň ho propékáte, aby odpovídalo vaší chuti. Pak už ho jen doplníte vhodnou přílohou a hostina může začít.

A vězte, že s metodou sous-vide se vaše kulinářské „pokusy“ dostanou na nevídaně vysokou úroveň, kterou ocení jak celá rodina, tak vaši známí, kteří se doslova nebudou stačit divit. A přát vám dobrou chuť ani nemusíme, se sous-vide je to totiž prakticky jistota.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve