Počasí houbařům přeje. Víte, jak houby správně uskladnit?
Když se vrátíte z lesa s koši, které přetékají houbami, máte nejprve obrovskou radost, že vaše výprava nebyla marná. Pak si ale začnete lámat hlavu nad tím, jak houby zpracovat, abyste je nemuseli zanedlouho zase vyhodit. V lednici je sice den či dva uskladnit můžete, ale to obvykle situaci neřeší.
Sušení
Usušené houby patří mezi klasický způsob uchování hub. Sušit tak lze houby hřibovité či případně i jiné, ale pevnější houby. V těchto dnech se hojně vyskytují růžovky, které nejsou k sušení právě nejvhodnější, ale i v případě muchomůrky růžovky se mladé plodnice nasušit dají. Sušit se dá na libovolném teplém a dobře větraném místě. Houby nakrájejte na tenké plátky a položte na pečící papír na vhodnou podložku. Tu umístěte do blízkosti vhodného zdroje tepla, kterým mohou být rozpálená kamna, topení či otevřená trouba. Na sušení bez zdroje tepla už není vhodné počasí. Nejjednodušší je pochopitelně sušička. Vysuší vaše houbové úlovky rychle a spolehlivě.
Skladování usušených hub
Důležité je sušené houby správně skladovat. Jestliže je totiž dáte jen do plátěných sáčků, brzy se vám do nich dají nejrůznější škůdci, a to by byla velká škoda. Doporučujeme sušené houby uzavírat do sklenic se šroubovacím uzávěrem a otevírat jen na nezbytně dlouhou dobu. Jednak zabráníte jejich zvlhnutí, ale šroubovací uzávěry jsou pro většinu škůdců neprostupné. Pro některé druhy použití je vhodné si houby rozemlít a používat jako houbové koření. I v tomto případě je menší sklenička s kvalitním uzávěrem lepším řešením než různé špatně těsnící dózy.
Mrazení
Houby lze dobře zamrazit. Doporučujeme ale vždy mrazit už tepelně zpracované houby. Mrazíte tedy hotový produkt, který necháte vychladnout a vložíte do sáčků či krabiček dle potřeby. Tímto způsobem můžete zmrazit houby nejrůznějšího druhu. Nepočítejte ale s tím, že by vám v mrazáku vydržely věčně. Jsou sice lidé, kteří zkonzumují klidně houby, které mají zmrazené déle než rok. Doporučujeme ale spíš kratší dobu, a to jen za předpokladu, že jste houby předtím opravdu tepelně zpracovali. Rok bude maximum, pak si nasbíráte další.
Nakládání
Naložené houby patří mezi delikátní lahůdky, kterými můžete ozvláštnit sváteční stůl nebo je použít pro jiné slavnostní příležitosti. Nakládají se zejména houby hřibovité, lišky, ryzce či některé další druhy s pevnými kloboučky. Malé houby nakládáme celé, větší můžeme pokrájet. Mezi lidmi koluje celá řada receptů a je jasné, že co člověk, to jiný názor. Kdo má rád houby ostřejší, měl by se držet následujícího postupu – vodu s octem dávat v poměru půl na půl. Osolit dle chuti. Do skleničky přidat kolečko cibule pár kuliček pepře, dvě kuličky nového koření, jeden bobkový list a přiměřeně hořčičného semínka. Přidat zhruba tři minuty povařené houby. Vaříte je v osolené vodě s přídavkem kyseliny citronové. Vše pak zalijete vroucím nálevem. Do nálevu nepatří žádný cukr, houby nejsou okurky. Bez cukru je pokrm mnohem zdravější a má opravdu delikátní chuť. Okamžitě zavíčkovat a dobře utáhnout. Další tipy na méně tradiční uchování hub najdete v článku zde.