Zkuste žít styl Zero waste. V čem přesně spočívá?

 Ostatní 
29. září 2018 17:31 / Bronislava Silná
  0
📷
6 fotografií v galerii
Žít bez odpadů se dá, vyžaduje to jen trochu energie Depositphotos
Do značné míry je množství odpadu, který se kolem nás vytvoří, přímo závislé na tom, kolik věcí si chceme pořídit a jak jednoduchý chceme mít život, který žijeme. Žít bez odpadů se dá, ale vyžaduje to trochu energie a nějakou práci navíc. Přesto to stojí za to a uvidíte, že se podle našich doporučení dá žít docela dobře.

Obrovské množství nejrůznějšího odpadu kolem nás může vést k otázkám „co s ním". Odpověď je jednoduchá. Je třeba ho omezit. A kde začít?

Z touhy po bezodpadovém životě si můžete vytvořit své hobby. Některé věci, které byste vyhodili, můžete totiž přetvořit na něco, co bude ještě užitečné. Můžete také začít používat předměty, které nejsou jen na jedno použití.

Nakupujte bez obalů

Pokud máte možnost, zkuste vyhledat ve svém okolí obchody, které prodávají zboží do obalů, které si donesete. Už papírové sáčky jsou mnohem ekologičtější než ty z umělé hmoty. Co ale teprve sáčky, které si vyrobíte třeba ze starých záclon či jiného materiálu, který byste jinak vyhodili? O tom najdete inspiraci v článku zde. A pokud nebudete mít možnost použít sáčky vlastnoručně vyrobené, určitě se dají takové sáčky koupit a je možné je pak dlouho používat.

Na některé suroviny je lepší si přinést skleněné nádoby. V takové nádobě pak můžete mouku skladovat i dál. Jediný problém je tedy s tím, že přenášíte větší množství nádob do obchodu i z obchodu. To je právě ta práce navíc. Odměnou vám ale bude dobrý pocit, že jste udělali něco pro životní prostředí.

Používejte látkové tašky

Je skvělé, že dnes existují různé možnosti, jak získat malé, skladné tašky, které vám nezaberou příliš místa v kabelce, batůžku či jiném zavazadle, které nosíte do práce. Nemusíte se tedy dostat do situace, že byste si museli pořizovat igelitovou tašku. Šikovnější si mohou dokonce vyrobit stylovou látkovou tašku sami a pomocí ní vyjádřit svou osobnost.

Láhve na vodu

Je správné dodržovat pitný režim a je dobré, když budete během dne popíjet vodu. Doporučujeme ale k tomuto účelu používat láhev na vodu, do které napustíte vodu z kohoutku. Tu nechte chvíli odstát, aby se zbavila škodlivého chlóru, pak můžete vodu i vychladit a můžete do ní také vložit kousky citronu a různé bylinky. Láhev vám poslouží v průběhu celého dne, můžete ji doplňovat a používat ji opakovaně, dokud se nerozbije. Volit můžete láhev skleněnou, kovovou i plastovou. Každé řešení je lepší než pravidelný nákup PET lahví.

Krabička na svačinu

Jestliže svou svačinu či oběd vložíte do krabičky, kterou můžete opakovaně používat, zaručeně vytvoříte méně odpadu a v konečném důsledku snížíte svou uhlíkovou stopu a ušetříte životní prostředí i své peníze. Krabička navíc vaše jídlo chrání před mechanickým poškozením. Jestliže zvolíte dózu s patřičným uzávěrem, můžete ji naplnit i tekutějším obsahem bez obavy z toho, že vám někde vyteče.

Látkový ubrousek

Dřív bývalo běžné, že se nosil látkový ubrousek, do kterého si mohl člověk otřít ruce a ústa po jídle. K tomuto dobrému zvyku je možné se vrátit podobně, jako je možné se vrátit k užívání látkových kapesníků, a dokonce i látkových plen u dětí. Netvrdíme, že se musíte hned chopit všeho, ale časem zjistíte, které z uvedených námětů vám vyhovují.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47