Jak zrecyklovat PET lahve? Než je vyhodíte, můžete si s nimi užít spoustu zábavy

 Ostatní 
20. června 2019 08:01 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hromady PET lahví končí v kontejnerech, ale mohly by ještě posloužit Shutterstock
V dnešní době již není naštěstí nutno nikomu vysvětlovat, že je třeba omezovat plastový odpad a použité PET lahve recyklovat. Než je ale definitivně vyhodíte do žlutých kontejnerů, můžete si s nimi užít spoustu zábavy. Máme zajímavý nápad.

Tím zajímavým nápadem, jak využít prázdné PET lahve, je myšlenka postavit z nich nějaké plavidlo, které bude skvělým společníkem pro různá prázdninová dobrodružství. Objevili se již borci, kteří postavili z plastových lahví obrovská plavidla a pluli mnoho set kilometrů na otevřeném moři. Pro prázdninovou zábavu na místním rybníku nebo blízké přehradní nádrži stačí plavidlo menší. Zkuste experimentovat.

Kolik lahví budete potřebovat

Fyzika je v tomto případě neúprosná a Archimedův zákon platí. Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, která se rovná tíze kapaliny tělesem vytlačené. Ponoříte-li 100 lahví o objemu 1,5 litru, pak logicky náklad lehčí než 150 kg zůstane na hladině. Oněch 100 lahví je proto vhodná dávka pro statného muže s rezervou na zavazadla a další vybavení.

Jak lahve spojovat

Jestli jste někdy zkoušeli PET lahve lepit dohromady, pak víte, že to nejde. Nejlepší proto je způsob, kdy spojíte lahve pevným provázkem. Vhodné pro konstrukci jsou tedy lahve, které na sobě mají hlubší zářez a jsou ze silnějšího plastu. Docela výhodné je použít k uchycení lahví nějakou lehkou, ale pevnou základní konstrukci. Nabízí se širší odpadové trubky nebo jiný materiál, který máte k dispozici.

Někdy se lze vydat cestou stavby voru, kdy provazem spojené skupiny lahví vložíte do pevných pytlů z odolného materiálu a pytle potom připevníte pod dřevěný rošt, který tvoří podlážku voru.

Jak lahve nafouknout

Při experimentech s PET lahvemi přijdete na to, že se při ponoření do vody mohou lahve deformovat. Abyste tomu zabránili, můžete do každé lahve opatrně vložit malou peletku suchého ledu. Ten pak v lahvi sublimuje a oxid uhličitý lahev pěkně napěchuje. Suchý led není drahý. Jeden kilogram koupíte asi za 40 Kč. Jen je třeba být opatrný při manipulaci, neboť jeho teplota je –79 stupňů Celsia. Další nápady na využití PET lahví pak najdete v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47