S nezvanými hmyzími hosty se dá vypořádat jednoduše, levně a bez chemie

 Ostatní 
19. června 2019 11:20 / Jana Jančová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Švábi jsou černá můra domácností Shutterstock
Často se stává, že se do našeho obydlí dostane hmyz. Malí škůdci napadají ve spižírně zásoby, ničí zeleninu na záhonech, nebo jinak škodí domácímu prostředí. A protože nechceme znečišťovat domov chemickými přípravky, hledáme způsoby, jak lze jinak s malými nezvanými hosty zatočit.

Škůdci na zahradě dokážou zničit úrodu hned. Je jasné, že existuje spousta přípravků s pesticidy, které vás jich zbaví. Otázkou však zůstává, jak po tomto postřiku bude vaše úroda vypadat. Jsou však způsoby, jak se jich lze zbavit přírodní cestou.

Pálivá pasta

Smíchejte půl šálku pálivé papriky a půl šálku česneku nebo cibule a vytvořte z nich jemnou pastu. Tu smíchejte s půl litrem teplé vody. Směs nechejte 24 hodin odstát na teplém místě. Tu pak použijte na vaše postižené rostliny.

Mravenci v kredenci

Mravenci patří mezi časté nezvané hosty v domácnostech. Okupují zejména kuchyně a spíže. Objeví se a zmizí, často si tvoří chodníčky a objeví se za malou chvíli zase na opačné straně kuchyně. Přesto je způsob, jak se otravných mravenců lze zbavit, a to jednoduchými způsoby. 

Pomůže vám skořice, pepř nebo esenciální olej. Zkuste například skořici. Nasypte ji na místa, kde se mravenci objevují, zkuste je pokapat i vonným olejem. Mravenci zkrátka nemají rádi výrazné vůně.

S roztočemi pořádně zatočte!

Roztoči si libují v prachu, mají rádi teplá místa. Živí se kožními buňkami, proto se vyskytují hlavně v postelích. Můžou způsobovat alergické reakce a podráždění pokožky. Proto s mimi skoncujte, a to jednoduchým způsobem. Jak tedy na ně? Smíchejte šest lžic eukalyptového oleje s 11⁄2 lžičkou tekutého pracího prášku v kýblu s  vodou. Roztokem poumývejte omyvatelné předměty, poté je opláchněte. Zbytek předmětů, které nejde namočit, přetřete hadříkem namočeným v roztoku.

Švábi mohou přenášet choroby, dá se jich však jednoduše zbavit 

Švábi jsou černá můra domácností, naštěstí se v nich objevují jen zřídka. Pokud se přesto objeví, může jejich výskyt vyvolat paniku. Mohou totiž přenášet i nepříjemné choroby. Existuje však trik, jak se jich lze zbavit rychle a účinně. 

Umixujte jednu cibuli, přidejte lžičku jedlé sody. Směs dejte do rohů vašeho domu. Vydržte několik dní a uvidíte, že švábi půjdou o dům dál!

Pavouky můžete zahnat domácím repelentem

Někomu pavouci nevadí, přesto mnohé vyděsí již jen pohled na ně. Skrývají se v různých koutech, koupelnách i skříních. Nemusíte se však obávat, i pavouci se dají jednoduchým způsobem zahnat na míle daleko od vašeho domova.

Do 200 ml vody dejte deset kapek peprmintového oleje. Přidejte lžičku tekutého pracího prášku. Teď už stačí zatřepat, nemíchat a aplikovat na postižená místa, kde jste pavouky objevili. Tuto proceduru opakujte minimálně jedenkrát týdně do doby, než pavouci zmizí. Peprmintový olej můžete nahradit mátovým, levandulovým nebo eukalyptovým olejem. (Dále čtěte: Domácí repelent proti klíšťatům: Jednoduchý a čistě přírodní).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve