Jak vybrat ideální slunečník pro relaxaci na zahradě nebo terase

 Ostatní 
03. května 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Využijte slunečník při relaxaci, ať už jste kdekoliv Internet
Jaro už máme v plném proudu a s ním teplé sluneční dny. Asi každý z vás sní o tom, jak si po práci či o víkendu sedne na zahradu nebo terasu. K maximální pohodě potřebujete slunečník.

Slunečník na vaši terasu nebo zahradu není jen módní záležitostí, ale naprostou nutností, pokud si svoji relaxaci chcete naplno užít. Ochrání vás před horkým sluncem, správně vybraný slunečník dokáže odolat i větru. 

Nosná konstrukce slunečníku

Nejjednodušší a nejrozšířenější varianta je klasická konstrukce se středovou tyčí. Nosná tyč je rovná, umístěná do středu slunečníku. Výhodou je nižší pořizovací cena. Nejrozšířenější jsou výkyvné slunečníky. Mají boční tyč, která nikde nepřekáží, je umístěna mimo plochu stínidla. Střecha slunečníku se dá naklápět horizontálně i vertikálně. Díky tomu zachytí svit slunce ze všech stran. Slunečník můžete otáčet kolem vlastní osy. Boční konstrukce je flexibilnější, ale vyžaduje více prostoru a je cenově náročnější.

Materiál nosné konstrukce

Můžete vybírat mezi dřevěnou a kovovou konstrukcí. Oba dva materiály jsou na stejné úrovni, pokud vyberete kvalitní dřevo. Nejrozšířenější je konstrukce kovová, vyrobená z hliníku nebo oceli. Hliník je lehčí, ale také dražší. Nekvalitní materiál vám nemusí dlouho vydržet. Při koupi si dobře vyzkoušejte funkci konstrukce. Musí se lehce a jednoduše skládat a rozkládat.

Důležitou roli má i stojan

Je dobré pořídit vhodný stojan, aby vám slunečník neuletěl ze zahrady při každém větru. Vybírat můžete z mnoha typů – betonových, plněných pískem či vodou. Platí, že čím větší slunečník, tím musí být těžší stojan. Nepodceňujte hmotnost a pevnost stojanu, aby vám slunečník nespadnul na hlavu.

Velikost a tvar střechy slunečníků

Platí, že čím větší slunečník, tím více stínu vám poskytne a bude odolávat větru i dešti. Na balkon vám bude stačit malý slunečník, ke stolu s více židlemi pořiďte třímetrový slunečník. Tvar střechy slunečníků je spíše otázkou vašeho vkusu. Klasický má kruhový nebo čtvercový tvar, dnes jsou populárnější mnohoúhelníky, které se hodí na pláž. Na balkon volte raději čtverec nebo obdélník.

Hezký i kvalitní potah

Zajímejte se při výběru potahu nejen o barvu a vzor, ale také o vlastnosti materiálu, ze kterého je vyroben. Nejlevnější nemají zdaleka všechny vlastnosti, které by slunečník na zahradu měl mít. Je to UV filtr a odolnost proti vodě. Určitě nebudete chtít, aby na vás po pár minutách tekla ze střechy slunečníku voda. Čím vyšší stálobarevnost, tím déle bude slunečník vypadat jako nový. Volte nejvyšší gramáž látky. Čím je slunečník robustnější, tím déle dokáže odolávat vlivům počasí. Světlejší látky jsou méně náchylné na blednutí.

Aby vám slunečník dlouho a dobře sloužil

U slunečníků obecně platí, že levné většinou dlouho nevydrží. Je lepší si připlatit, pokud nechcete mít po roce zrezivělou, vrzající konstrukci či vybledlý potah stínidla. Slunečník se dá pořídit i za desetitisíce, ale i za pár stovek korun. Záleží na vás, kolik jste ochotni do slunečníku investovat. Kvalitní slunečník, který dokáže splnit nejpřísnější kritéria, vám vydrží dlouho a nebudete každé dva roky kupovat nový.

Servis

Při koupi slunečníku se také zeptejte na možnost případné dodávky náhradních dílů – nikdy nevíte, kde budete potřebovat náhradní kličku nebo ztracenou spodní tyč. Ptejte se i na možnost případného servisu, a to zejména u velkých bočních slunečníků. Dále čtěte: Dřevěný nábytek je nadčasový. Při špatné péči se vám ale může zdeformovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím