Pokud hledáte levný a ekologický prací prostředek, vyrobte si svůj vlastní

 Ostatní 
24. dubna 2020 13:14 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
I domácí prášek či gel může být účinný Depositphotos
Prodejci dnes nabízejí nepřeberné množství značek a druhů pracích prostředků. Většina z nich však není biologicky rozložitelná a jejich nákup navíc není zrovna levnou záležitostí. Pokud chcete zkusit něco ekologického, levného, a přitom stejně účinného, zkuste si vyrobit prací prostředek doma sami.

Ať už se rozhodnete pro variantu prášku či gelu, bude vám stačit jen několik málo ingrediencí za pár korun.

Pro milovníky tekutého prostředku

Jste-li spíše příznivcem tekutých pracích prostředků, pak vás jistě zaujme recept na domácí prací gel. K jeho výrobě budete potřebovat:

  • 250 g marseillského nebo jádrového mýdla
  • 250 g uhličitanu sodného (prací soda)

Než se pustíte do práce, mýdlo si nastrouhejte. Pokud jste si již přinesli z obchodu vločky, tato nepopulární činnost vám odpadne. Připravte si k ruce nádobu s víkem o objemu kolem 12 litrů. Do ní nalijte 5 litrů vařící vody, v níž důkladně rozmíchejte nastrouhané mýdlo či vločky až do úplného rozpuštění.

Do vzniklé směsi přilijte dalších 5 litrů horké vody a následně do nádoby za stálého míchání postupně přisypávejte prací sodu a dbejte na to, aby se důkladně rozmíchala. Takto nechejte směs za občasného míchání vychladnout, ideálně celý den. Poté je prací gel připravený k použití. Na jednu pračku běžně špinavého prádla použijte přibližně 30 ml gelu. Pokud je prádlo znečištěné více, dávku zvyšte.

Tip na zlepšení

Máte-li svou oblíbenou vůni, která vám bude příjemná i na vypraném prádle, přidejte do pracího gelu několik kapek esenciálního oleje. Vzhledem k množství, které jste si vyrobili, doporučujeme nepřidávat esenciální olej do celé směsi. Odeberte si do jiné nádoby menší množství, které si provoníte. Budete tak mít prostor případně vůni změnit.

Sypká varianta

Výroba pracího prášku je stejně jednoduchá jako v případě gelu. K výrobě budete potřebovat:

  • 1 kg sody na praní
  • 100 g jádrového mýdla

Mýdlo opět nastrouhejte nebo použijte vločky, a poté jej vsypte do uzavíratelné nádoby o objemu alespoň 3 litry. Přimíchejte k němu sodu a důkladně vše promíchejte. Dávejte však pozor, abyste k prášku nečichali, protože soda dráždí sliznici. Buďte také opatrní při následné manipulaci s práškem.

Dobře uschovejte

Na jednu prací dávku použijte dvě polévkové lžíce prášku. Pokud se vám stane, že po vyprání vám ulpí na tkaninách nerozpuštěný prášek, při další várce jeho množství zmenšete. Dbejte na to, aby se do pracího prášku nedostala vlhkost, a stejně jako platí u jiných drogistických přípravků, i tento uchovávejte mimo dosah dětí. Čtěte také: Vyrobte si domácí dezinfekční gel nebo sprej. Klíčová je koncentrace alkoholu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008