Lichořeřišnice je krásná balkonovka a silné antibiotikum. Dokáže si poradit s celou řadou neduhů

 Ostatní 
14. května 2020 09:18 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lichořeřišnice je ideální na zahradu i balkon Depositphotos
Hledáte balkonovku, která vám nejenom krásně pokvete, ale zároveň si dokáže poradit s celou řadou neduhů? Vsaďte na lichořeřišnici.

Lichořeřišnice se u nás pěstuje už přes 400 let, ale její původ je nutné hledat až v Jižní Americe. Postupem času se rozšířila do celého světa. V současné době se tedy zcela běžně pěstuje i v České republice, a to nejenom pro svůj krasný vzhled. Tahle rostlina umí neuvěřitelné věci, dokonce je skvělá v boji proti zlatému stafylokoku. A ještě k tomu odpuzuje hmyz.

Jedlá až po kořínky

Máte-li doma malé děti a nechcete pěstovat některé rostliny kvůli možné otravě, z lichořeřišnice strach mít nemusíte. Je totiž jedlá celá, a to doslova. Chutí dokonce mnoha lidem připomíná ředkvičky, takže si ji můžete klidně nakrájet na chléb nebo přidat do salátu. Poupata můžete dokonce využít jako kapary. Stačí je naložit do octa. Navíc, pokud budete během léta každý den pojídat menší množství čerstvých lístků, pořádně si tím nakopnete imunitu na zimní období.  

Snadné pěstování

Sazeničky můžete koupit již za pár týdnů běžně na trhu. Vybírejte ty nižší a silné. Co nejdříve je přesaďte na záhon nebo do vlastnoručně vyrobeného truhlíku. Návod jak na to jsme psali zde. Truhlíky dejte do místa, kde nesvítí přímé slunce. Nezapomeňte na pravidelnou zálivku, jelikož rostlinka má ráda vlhko. Pozor, lichořeřišnice špatně snáší přesazování. Jakmile se vám rozroste, můžete si vyrobit léčivou tinkturu.

Tinktura nebo čaj

Na tinkturu potřebujete jeden díl lichořeřišnice (listy, stonky a květy). Rostlinu zalijte čtyřmi díly kvalitní vodky. Směs nechejte asi tři týdny macerovat, občas směs protřepejte. Po této době roztok sceďte a uchovávejte v tmavé láhvi. Užívejte třikrát denně dvacet kapek po dobu jednoho měsíce. Kromě tinktury si můžete připravit také léčivý čaj. Lžičku řezaných, sušených květů či dvě lžičky čerstvých lístků zalijte hrníčkem horké vody, nechejte deset minut vylouhovat. Čaj následně přeceďte a popíjejte třikrát za den.

Nejenom na záněty 

Lichořeřišnice napomáhá s omezováním akné, oparů a lišeje. Působí proti všem 46 kmenům stafylokokových bakterií, které způsobují zánětlivá onemocnění močových cest a ledvin. Tato rostlina se rovněž používá v boji se špatně léčitelným zlatým stafylokokem. Ženy, které mají problémy s menstruačním cyklem, by si měly lichořeřišnici nasekat a přidat do koupele. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod