Plynový, elektrický nebo na uhlí? S našimi radami bude grilovačka vždy dokonalá

 Ostatní 
01. června 2019 15:34 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Grilovat můžete na zahradě, balkonu i doma Depostiphotos
Každý, kdo griluje, má jasný cíl. Mít dokonale propečené a šťavnaté maso. A je jedno, zda griluje na plynu, elektřině či uhlí. Stačí dodržet pár tipů a vězte, že každá vaše grilovačka bude skutečně dokonalá.

Grilujete, ale pořád se vám nedaří odhadnout tu správnou propečenost? Možná děláte některou z častých začátečnických chyb. Dost totiž záleží na tom, zda pokrmy připravujete na uhlí, plynu nebo elektřině. Každý typ grilu totiž potřebuje trochu jiné zacházení. 

Přímé či nepřímé

Zapálit plynový gril je hrozně jednoduché. Prostě otočíte knoflíkem a hotovo. Velkou výhodou je snadná regulace teploty, a to zejména tehdy, pokud má gril více hořáků. Aby se dílko podařilo co nejlépe, je třeba si uvědomit rozdíl mezi přímým a nepřímým grilováním. První způsob se hodí pro přípravu malých a tenkých kousků jídla, jako jsou kuřecí prsa, filety z ryb nebo zelenina, kdy se pokrm postaví přímo na žár. Nepřímé grilování se děje mimo přímý žár. Pokud máte gril se dvěma hořáky, zapalte jeden z nich na maximální výkon a jídlo grilujte nad druhým, tedy vypnutým. Pokud má váš gril více hořáků, zapalte jenom ty krajní a jídlo opékejte urprostřed nad vypnutým hořákem. Tento způsob přípravy se hodí pro tužší potraviny, které potřebují delší čas pro pečení. Řeč je o celém kuřeti, kachně, kýtě, svíčkové, bůčku, rybě, krkovici, vepřové panence nebo třeba pizze. 

Popel pomocníkem

U grilu na uhlí je potřeba počítat s delší přípravou na rozehřátí uhlí, což trvá i půl hodiny. S grilováním začněte až tehdy, jakmile budou všechny uhlíky úplně červené. Skvělým pomocníkem je popel. Díky němu si totiž můžete vytvořit dvě grilovací zóny, a to žhavou a méně žhavou. Na žhavé zóně se maso rychle zatáhne, méně žhavá zóna zase umožňuje pomalejší dopečení. Rozhodně nikdy nepečte maso po celou dobu na žhavé zóně. Tam jej nechejte jenom zatáhnout a dodělejte jej na druhé zóně.

Pořádně to rozpalte

Velmi oblíbenou variantou je grilování na elektrickém grilu. Odpadá vám totiž starost s dostatkem paliva, a případně také s nepříjemným kouřem. Aby se vám maso dobře udělalo, nechejte elektrický gril pořádně rozpálit na vysokou teplotu. Pak jej lehce postříkejte olejem a dejte péct maso. Pokud máte kontaktní gril, je to ještě jednodušší. Maso se totiž na něm opéká z obou stran najednou, čímž se eliminují ztráty tekutiny z masa. I v tomto případě gril rozpalte na požadovanou teplotu, vložte jídlo na střed spodní grilovací plochy. Gril zavřete. Uzeninám a zelenině stačí pouze několik minut, zatímco maso může potřebovat až 20 minut. Vnitřní teplotu masa je třeba průběžně kontrolovat digitálním teploměrem na vaření. A nezapomeňte na pravidelné čistění vašeho grilu. Tipy, jak na to, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod