Trápí vás kašel? Máme pro vás rady, jak s ním zatočit.

 Ostatní 
23. ledna 2016 11:55 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Přicházející chladné počasí s sebou přináší různé zdravotní komplikace, nachlazení, rýmu, bolest v krku a v neposlední řadě také kašel.  Internet
Chladné počasí s sebou přináší různé zdravotní komplikace, nachlazení, rýmu, bolest v krku a v neposlední řadě také kašel. Při jeho léčbě se můžete s klidem svěřit do rukou přírodě, sirupy našich babiček totiž fungují i dnes.

Kašel patří mezi nejobvyklejší příznaky onemocnění dýchacích cest a čas od času potrápí každého z nás.

Až vás příště přepadne nepříjemný kašel, vyzkoušejte některý z následujících známých přírodních „babských“ receptů, které vám mohou pomoci se kašlání zbavit.

Česnekový sirup

Česnek, nejlépe ten český, který obsahuje nejvíce prospěšných látek, je skvělým pomocníkem v boji s nachlazením. Na výrobu sirupu budete potřebovat 6 stroužků česneku, 8 lžic cukru a 250 ml vody. Česnek nasekejte na drobno a společně s cukrem a vodou povařte 10 minut. Nalijte do sklenice a nechte několik hodin uležet. Sirup pak sceďte a užívejte 3x denně dvě lžičky.

Jitrocelový sirup

Jitrocel obsahuje glykosidy, slizy, třísloviny a vitamíny, především vitamín C. Tyto látky působí komplexně a jejich účinky se skvěle doplňují. Příprava sirupu je jednoduchá, potřebujete pouze listy jitrocele kopinatého, tmavý cukr nebo tekutější med a vroucí vodou vymytou šroubovací sklenici. Na menší kousky potrhané mladé lístky navrstvěte do sklenice. Centimetrovou vrstvu stlačeného jitrocele posypte cukrem nebo prolijte medem a vrstvěte dál, střídejte jitrocel a cukr, dobře stlačujte až do úplného naplnění sklenice. Tu pak pevně uzavřete a dejte na 10 dní na teplé místo, třeba na okno. Po 10 dnech je sirup hotový. Tmavou tekutinu slijte do menší lahvičky, listy vymačkejte a vyhoďte. Sirup zavíčkujte a dejte do spodní části chladničky. Užívejte jednu čajovou lžičku několikrát denně.

Tymiánový čaj

Tymián má protibakteriální účinky a zároveň dokáže tlumit kašel a usnadňovat odkašlávání. V Německu je tymián dokonce oficiálně schválen jako lék na kašel, infekce horních cest dýchacích, bronchitidu a dávivý kašel.

Recept na tymiánový čaj je jednoduchý. Do šálku vroucí vody přidejte dvě čajové lžičky rozmačkaných tymiánových lístků a nechte asi deset minut louhovat. Poté přeceďte a můžete konzumovat. Pro zvýšení účinku můžete po vychladnutí do čaje přimíchat med a citron.

Bezový sirup

Černý bez patří k nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás. Nejčastěji se využívají květy, ale teď na podzim můžete zpracovat i plody. Výroba tohoto sirupu je trochu pracnější, ale vyplatí se. Podávat ho můžete totiž nejen při kašli či nachlazení, ale i jen tak jako nápoj na zvýšení imunity.

Natrhejte asi čtvrtinu igelitové tašky plodů, nejrychlejší je odstřihnout nebo odříznout celá květenství. Dobře opláchněte a pak plody otrhejte. Nejjednodušší je udělat to obyčejnou vidličkou. Tou také můžete bobule částečně rozmačkat. Plody pak zalijte vodou tak, aby byly ponořené a promíchejte se sáčkem kyseliny citronové (cca 20g). Vše pak nechte den a půl stát, potom obsah opatrně rozmixujte, přelijte přes síto a plody pak propasírujte, abyste z nich dostali co nejvíc účinné šťávy. Nyní už jen stačí uvést šťávu do varu s cukrem, dává se přibližně kilo cukru na litr tekutiny, minutu až dvě svařte a vypněte. Hotový sirup rozlijte do vyvařených sklenic, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a po vychladnutí uskladněte.

Domácí bonbony proti kašli

Budete potřebovat:

1/2 šálku vody

1 šálek třtinového nebo krystalového cukru

1 lžíce medu

1 lžíce čerstvé citronové šťávy

1/2 lžičky mletého zázvoru

1/4 lžičky mletého hřebíčku

moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Smícháte všechny suroviny v hrnci, kromě moučkového cukru.

2. Vaříte při nižší teplotě na mírném ohni. Vaříte 15 až 20 minut.

3. Odstavíte z plamene a necháte mírně vychladnout.

4. Na plech si dáte pečící papír a směs pomocí lžičky nakapete a necháte uschnout.

5. Vytvoří se vám malá kolečka. Posypete moučkovým cukrem. Skladujete v uzavřené nádobě na chladném a suchém místě.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky