Pokud se ráno budíte neodpočinutí a rozlámání, může za to zřejmě špatná matrace

 Ostatní 
12. srpna 2020 06:06 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní spánek je základ Depositphotos
Budíte se ráno neodpočinutí, rozlámání a všechno vás bolí? Za to první mohou nést odpovědnost vysoké teploty, které ani v noci příliš neklesají, ovšem zbytek budete muset zřejmě připsat na vrub špatnému polštáři, anebo dokonce nevhodné matraci, na níž spíte.

Rozhodnete-li se pro pořízení nové, zkuste se zaměřit na několik důležitých bodů, které vám zajistí zdravý a kvalitní spánek.

S váhou roste tvrdost

Základem správného výběru je myslet na to, že čím vyšší tělesnou hmotnost máte, tím tvrdší matraci byste si měli pořídit. Sice vás při zkoušení v obchodě může okouzlit parádně měkká matrace, která se dokonale přizpůsobí každému důlku vašeho těla, ale pro dlouhodobé spaní to nemusí být to pravé ořechové.

Tvrdost matrace by se měla přizpůsobit tomu, v jaké poloze nejčastěji spíte. Pokud preferujete ležení na boku, měli byste sáhnout po měkčí matraci. Naopak milovníci spánku na zádech či na břiše mají jasnou volbu v podobě tvrdší matrace. Pro manželské páry, které mají v posteli jednolitou matraci, dokonce existuje možnost zvolit si dvojí tvrdost. Matrace je z jedné strany měkká, z druhé naopak tvrdší, takže je možné ji přizpůsobit aktuálním potřebám.

Studená pěna vydrží dlouho

Při nákupu nové matrace je také dobré myslet na materiál, z něhož je vyrobena. Stále populárnější je takzvaná studená pěna, která se vyznačuje mimo jiné dlouhou životností. Chcete-li mít naopak matraci, která se dokonale přizpůsobí anatomii vašeho těla, díky čemuž dokáže zmírnit bolesti zad, pak sáhněte po viskoelastické pěně. V obchodě ji můžete nalézt také pod pojmem líná pěna.

Materiál, tuhost i výška

Jste-li zastánci měkké a pružné matrace, pak rozhodně sáhněte po latexu. Zřejmě nejvyužívanější je pak pružinová matrace, která je ideální variantou pro dlouhodobé používání. Rozhodnete-li se pro nákup nové matrace, pak zvažujte dobře nejen volbu materiálu a jeho tuhosti, ale také například výšku. Čím vyšší matraci zvolíte, tím lépe se vám bude z postele vstávat. To oceníte zejména v pozdějším věku, kdy vám přijde mnohem pohodlnější pouze spustit nohy z postele na zem.

Vyplatí se investovat

Je však také jasné, že mnohdy se nákup postelových matrací odvíjí od jejich ceny. Na první pohled vám několikatisícové sumy mohou přijít poměrně šokující, avšak mějte na paměti, že tuto investici nerealizujete každý rok a pokud sáhnete po skutečně kvalitním výrobku, o který se budete dobře starat, vydrží vám klidně desetiletku. Navíc zrovna v tomto případě je relativně vysoká cena poměrně dobrou zárukou kvality a vaši investici ocení nejen vaše záda.

Rošt musí odpovídat matraci

Při nákupu myslete také na to, zda budete matraci používat denně, nebo ji potřebujete například na chatu či chalupu, kde strávíte sotva pár nocí v roce. Pro občasné přespání můžete klidně sáhnout po měkké matraci. Pro denní potřebu zvažte všechny výše uvedené parametry.

Výběru matrace přizpůsobte také rošt, na kterém bude uložena. Základ tvoří dřevěné laťové rošty, avšak sáhnout můžete také po lamelovém, anebo dokonce po motorovém polohovacím roštu. Vždy se však poraďte s prodejcem, zda jste pro vybraný typ matrace zvolili ten správný podklad.

A aby vám matrace vydržela co nejdéle, nezapomeňte ji opatřit snímatelným chráničem, který zachytí spoustu nečistot a prodlouží tak její životnost. A spolu s výběrem kvalitní matrace nepodceňte ani výběr prostěradla, dohromady totiž tvoří dvojici, která dopomáhá kvalitnímu spánku. Čtěte také: Povlečení je semeniště bakterií. Většina lidí při jeho výměně chybuje

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008