Nezkazte si grilování špatným masem. Poradíme, jaké maso zvolit, abyste si užili gastronomický zážitek

 Ostatní 
13. srpna 2020 11:37 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sáhněte třeba po šťavnatém vepřovém Depositphotos
Málokdo si umí představit, že by si alespoň jednou během léta neugriloval pořádný kousek masa či dobré zeleniny. Zatímco u přílohy je volba celkem jasná a na gril můžete dát prakticky cokoli, u masa už to tak jednoznačné není.

Pokud totiž nevyberete to správné, příjemné posezení se vám změní v nepěkný gastronomický zážitek.

Aspoň troška tuku

Ačkoli velká část národa preferuje drůbeží maso, vězte, že na gril se hodí takové, které je alespoň trošku prorostlé tukem. Právě ten je nositelem chuti a také zárukou toho, že výsledek bude šťavnatý. Nejlepší je v tomto ohledu maso z mladého hovězího, ale logicky se také jedná o cenově náročnější variantu.

Dražší, ale nejlepší

Pokud se pro tuto variantu rozhodnete, pak jednoznačně sáhněte po mase vykrojeného ze střední části vysokého roštěnce, který se v restauracích nabízí jako takzvaný Rib Eye steak. Na gril se hodí dokonale pro svou delikátnost.

Chybu neuděláte ani s vyzrálým Rump steakem, který je však nutné grilovat vcelku a teprve před podáváním jej nakrájet na plátky. To stejné platí také v případě Flank steaku.

Nebojte se vepřové plece či panenky

Cenově přijatelnější variantou jsou pak steaky z vepřového masa. Skvělou volbou je prorostlá krkovice, která i po upečení či grilování zůstává šťavnatá a chutná, podobně je na tom také vepřová plec.

Pokud nejste příznivci příliš tučných kousků, sáhněte po panence. Ta je mezi řezníky vyhlášená jako nejkvalitnější a nejšťavnatější druh masa, který je však třeba grilovat zásadně vcelku. Ideální volbou pro letní grilovačku jsou také žebra.

Ať nepřijdete o šťávu

Ať už se nakonec rozhodnete pro jakýkoliv kousek masa, mějte na paměti, že do něj nesmíte během grilování bodat, aby z něj nevytekla šťáva. Výsledkem by byla gumová a tuhá hmota, o kterou jistě nestojíte. Pokud navíc grilujete větší kusy masa, určitě je přiklopte. Budou rychleji hotové a rovnoměrně propečené.

Snu o parádní grilovačce se navíc nemusíte vzdávat ani tehdy, pokud nemáte zahradu či terasu, na kterou byste mohli umístit pořádný gril. V posledních letech se stávají stále populárnějšími takzvané biogrily, s nimiž můžete pracovat klidně ve svém obýváku. Čtěte také: Jak správně a snadno vyčistit gril. Pozor na agresivní čistidla, která grilu škodí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008