Hlavní houbařská sezona je tu. Naučte se sbírat černý, odpudivý, přesto lahodný stroček

 Ostatní 
18. září 2020 07:47 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
V Evropě patří k nejvyhledávanějším druhům hub Pixabay
V lese byste o něj snad ani pohledem nezavadili. Vždyť kdo by věřil tomu, že černá houba, navíc přezdívaná trumpeta smrti, může být jedlá a navíc vynikající. Pojďte si rozšířit své houbařské obzory o stročka trubkovitého, který se dříve dával do tradičního vánočního kuby.

Hlavní houbařská sezona je tu. Letos byste si vedle suchohřibů, babek, bedel, klouzků nebo václavek mohli z lesa přinést i něco netradičního. Stroček vás nejspíše odradí svým vzhledem, ale na talíři je prostě neodolatelný.

Chuť vás přesvědčí

No řekněte, sáhli byste v lese po černé houbě? Navíc s takovou hrůzostrašnou přezdívkou? A přitom jde o jednu z nejlahodnějších hub našich končin. Stroček trubkovitý (lat. Craterellus cornucopioides) je vynikající jak pro přímou úpravu, tak jako houbové koření. Komu se již poštěstilo jíst pokrm se stročky nebo polévku ochucenou sušeným kořením z této výtečné houby, nebude se divit, že v západní Evropě patří mezi nejvyhledávanější mykologické pochoutky.

Silné houbové aroma

Prakticky nezaměnitelné šedé až černé trumpetky této lahodné houby najdete od pozdního léta až do listopadu především v listnatých či smíšených lesích. Stročky rostou v trsech nebo skupinách a rády se „schovávají“ pod spadaným listím. V kuchyni je využijete úplně stejně jako jiné houby. Můžete je přidat pod maso, do polévek či omáček, nebo je tradičně naložit do sladkokyselého nálevu. Stročky chutnají výtečně jako houbové koření, kdy je jednoduše usušíte a rozdrtíte v hmoždíři. Jejich intenzivní chuť a aroma předčí dokonce taková esa, jako jsou praváci. Znalci si z dokonce najemno nasekaných stročků připravují falešnou husí krev.

Zdraví prospěšné trumpetky

Každý jsme slyšeli o houbovém kubovi, ale ruku na srdce, jedli jste ho někdy? Proto možná ani nevíte, že se toto tradiční české vánoční jídlo neobešlo právě bez těchto nenápadných houbiček. Ty nejen skvěle chutnají, ale navíc jsou i zdraví prospěšné. Prokázaly se jejich antioxidační a dokonce i protirakovinné účinky, stejně jako to, že jsou bohaté na vitamin B₁₂ a minerální látky jako například vápník, zinek nebo selen. A protože je právě jejich čas, vyrazte na procházku a zkuste najít toto černé zlato našich lesů. Čtěte také: Houby nám prodlužují život a oddalují stárnutí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum