Burčáková sezona začala. Zkuste si ho letos vyrobit doma z jablek

 Ostatní 
13. září 2020 10:02 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zkvasit se dá téměř jakékoliv ovoce Depositphotos
Patříte-li mezi milovníky burčáku a každoročně razíte heslo, že musíte vypít tolik burčáku, kolik máte krve v těle, máme pro vás skvělý tip. Ozvláštněte letošní sezonu a připravte si doma vlastnoručně vyrobený burčák z jablek. Hotový bude do tří dnů.

Souhlasíme, že jediný pravý burčák je jen z hroznů, ale až ochutnáte ten jablečný, dáte nám za pravdu, že je to něco, co rozhodně stojí za ochutnání. Ač už to nese označení „nepravý burčák“ nebo „zkvašený jablečný mošt“.

Suroviny na výrobu jablečného burčáku vám doslova rostou na stromech. Jablka jsou teď všude, kam se podíváte a můžete si je natrhat ve veřejných parcích nebo sadech zdarma. Nebo máte možná známé či příbuzné, kteří mají jabloň a nějaký ten kilogram ovoce vám darují. Tak či onak se v jejich množství orientujte podle toho, kolik burčáku chcete vyrobit.

Jaká jablka se hodí

Na výrobu jablečného burčáku se hodí spíše zralejší, ale nepřezrálá, nemoučná, zdravá a spíše kyselejší jablka. Pokud máte možnost, zajděte si na jablka někam do sadu nebo do parku. Na internetu můžete zjistit, kde se jaké veřejné sady nacházejí. Jestliže se ale ve vašem okolí žádná jablka nevyskytují, klidně udělejte burčák z kupovaných.

Začněte moštem

Abyste mohli s výrobou burčáku začít, je nutné nejprve z jablek vylisovat šťávu a připravit si mošt. Pokud máte odšťavňovač, jednoduše jich naházejte do stroje tolik, dokud nebudete s množstvím vylisované šťávy spokojeni.

Pokud odšťavňovač nemáte, celá jablka pokrájejte, rozmixujte a přes plátno vyždímejte do velké nádoby. Jestliže jste měli spíš kyselejší jablka, je určitě vhodné mošt dosladit. I kvůli burčáku, který by měl být spíš sladší.

Ať to kvasí

Na výrobu jablečného burčáku budete potřebovat osm litrů moštu, jedny vinné kvasinky a kilo a půl cukru. Kvasinky nechte rozmnožit dle návodu. Do desetilitrového demižonu nalijte jablečný mošt, přidejte cukr a kvasinky.

Na hrdlo demižonu připevněte pomocí gumičky potravinářskou fólii, do které udělejte několik dírek, aby mohl burčák kvasit. Rozhodně neuzavírejte neprodyšně, nádoba by explodovala. Nechte takto kvasit tři až čtyři dny a pak můžete začít ochutnávat. Jak vyrobit pravý burčák z hroznů, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008