Několik dobrých rad jak na čištění skvrn na textiliích

 Ostatní 
15. září 2020 09:02 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé skvrny lze těžko vyprat Depositphotos
Skvrny, které nejdou vyprat či vyčistit, jsou velkým strašákem pro mnoho lidí. Přesto existuje řada postupů, které mohou vést k úspěšnému výsledku. Poradíme, jak na to.

Nejčastějším zdrojem skvrn jsou potraviny a nápoje, pot, krev, rtěnky a make-upy a potom třeba tráva či různé chemické látky, které jsou běžně dostupné, ale mohou napáchat velkou škodu. Příkladem může být obyčejný inkoust.

Rychlý zásah

Nejdůležitější je, abyste proti skvrně zasáhli co nejdříve. Jestliže to je možné, okamžitě postižený kus namočte do teplé vody s mýdlem nebo s přídavkem pracího prášku. Včasný zásah je důležitý, protože se tak látka, která působí na skvrnu, nestačí dostat do vlákna. Je proto největší šance ji vyprat nebo vyčistit.

Ne vždy ale můžete daný kus namočit. Třeba proto, že jej máte na sobě a nemáte možnost se převlékat. V tom případě použijte dobře savý papírový kapesník nebo kousek toaletního papíru a přitlačte jej na skvrnu. Smyslem je, aby co největší množství barviva přešlo do kapesníku a co nejméně ho zůstalo v látce. Někdy se hodí postup opakovat s tím, že dané místo mírně zvlhčíte a následně opakovaně přitlačíte papírový kapesník.

Předpírce se nevyhnete

Jestliže se chcete skvrn z oblečení opravdu zbavit, budete potřebovat prádlo předeprat s ohledem na druh skvrny. Postup je vlastně jednoduchý. Podle druhu skvrny zvolíte předpírací lázeň. Po určité době pak prádlo vyjmete z předpírky a dáte do pračky na obvyklý program nebo perete v ruce tak, jak jste byli zvyklí. Někdy stačí prádlo jen namočit, jindy je vhodnější na postižené místo působit i mechanicky třeba kartáčkem.

Potřebné vybavení a postupy

K likvidaci skvrn kupodivu nepotřebujete nic zvláštního. Hodí se věci běžně dostupné, jako je ocet, soda, sůl, peroxid vodíku, citron či kyselina citronová a mléko. Z trochu speciálnějšího vybavení se může hodit žlučové mýdlo nebo některé specializované čističe skvrn. Skvrny mastného charakteru a od různých chemikálií umí rozpustit i technický benzin.

Vše, co je biologického původu, se dá čistit žlučovým mýdlem. Žluč, jak známo, v těle emulguje tuky, takže i žlučové mýdlo umí zatočit s nejrůznějšími skvrnami biologického původu. Jestliže jej nemáte, můžete na mastné fleky použít sodu. Skvrnu namočíte a posypete sodou. Necháte působit alespoň několik hodin. Na mapy od potu vyzrajete pomocí citronové šťávy. Na litr horké vody použijte jeden citron a prádlo hodinu namáčejte. Následně klasicky vyperte. Skvrny od trávy předeperte v octové lázni. Tři lžíce octa na litr vody a pár hodin působení bohatě stačí. Červené víno neutralizuje sůl. Na rtěnku platí vlhčené ubrousky, make-up zvládne soda. Na inkoust vyzkoušejte mléko, ocet či sodu. Na skvrny od krve na bílém prádle použijte peroxid vodíku. Na barevném raději žlučové mýdlo či sůl a následnou octovou lázeň. Pokud chcete být ekologičtí, můžete si podle následujícího postupu vyrobit i vlastní prací prostředek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum