Krásný experiment pro děti. Vypěstujte si ze šišky stromeček

 Ostatní 
09. listopadu 2020 13:21 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Děti mohou pozorovat, jak roste malý jehličnan Pixabay
Přemýšlíte, čím byste zabavili své děti? Udělejte si s nimi malý experiment ze šišek. Vyroste vám z nich krásný stromek.

Není nad procházku do přírody. Člověk se trochu protáhne a především vyčistí hlavu od každodenních starostí. Až půjdete na jednu takovou příště, můžete si domů přinést i něco, čím se zabavíte později. Třeba šišku, ze které vyroste strom. 

Staré i mladé

Zkuste se při procházce lesem dívat po borovicích. Pod nimi určitě najdete šišky, a to jak mladé, které obsahují semínka, tak i ty starší, které jsou otevřené a bez semínek. Vezměte si domů od každé jednu. A pokud najdete kousek mechu, určitě se vám bude také hodit.

Ze šišky do šišky

Na sázení budete potřebovat starou vyschlou šišku. Ty mladé mají totiž tendenci se po navlhčení uzavírat. Doma si z neotevřené šišky vyberte opatrně pinzetou pár semínek. Ty buď nechejte naklíčit v buničině nebo mech opatrně vtlačte do šupin otevřené šišky a do něj vtlačte semínka. Poté vezměte menší květináč nebo hlubší misku například na bonsaje, nasypejte do ní zeminu, mírně ji navlhčete a šišku do ní z půlky zahrabejte. Kolem dokola můžete přidat různé kamínky, případně i zbylý mech. Každý den šišku lehce kropte vodou z rozprašovače, ale ne moc, aby nezačala plesnivět. Pokud se o šišku budete dobře starat, již za měsíc se můžete dočkat malých zelených výhonků. 

Krátkodobá kratochvíle

Vzhledem k tomu, že vám ze šišky vyroste několik výhonků, nepočítejte s tím, že by z nich mohly v budoucnu vyrůst další stromy. Můžete časem zkusit mladé stromky přesadit do přírody, ale musely byste je nejprve od sebe opatrně oddělit. Jinak si rostlinky budou navzájem konkurovat a bojovat o přežití. Jde tedy o velmi pěknou, avšak z přirozených důvodů pouze dočasnou záležitost. Nicméně pro děti to bude určitě velice zajímavý a krásný experiment. Podobných si můžete s dětmi vyzkoušet mnohem více, například vypěstovat citrusovník z pecek. Jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47