Aby cibule vydržela po celou zimu, musí být správně uskladněná

 Ostatní 
14. listopadu 2020 13:01 / Marie Popelková
  2
📷
5 fotografií v galerii
Cibule je v kuchyni učiněný poklad Pixabay
Cibule je snad základní surovinou pro každé vaření. Využijete ji při přípravě masa, polévek i téměř všech omáček. Aby nenastal okamžik, kdy najdete všechny cibule zkažené, poradíme vám, jak ji správně skladovat.

Pokud se vám letos urodilo hodně cibule, nebo se vám podařilo nakoupit velké množství nějaké dobré, která vám maximálně vyhovuje, možná si teď lámete hlavu s tím, jak ji uskladnit, aby vydržela co nejdéle. Tento krok rozhodně nepodceňujte, protože každý shnilý kus je velká ztráta.

Nejprve sušte

Jako první nechte vaši cibuli pořádně proschnout. Na několik dní položte všechny cibule na dno obrácených bedýnek s děravým dnem. Takto je nechte pár dní ležet v dobře větrané místnosti nebo někde venku pod přístřeškem. Nevadí, pokud je na cibuli nějaká ta hlína, časem sama opadá.

Jakmile se slupka cibule krásně leskne a šustí na dotek, tak je sušení u konce a můžete cibule přemístit na místo, kde stráví celou zimu.

Vadné kusy protřiďte

Ještě předtím, než všechny cibule definitivně uskladníte, prohlédněte pozorně každý plod. Opatrně odstraňte zbylou hlínu a pokud jsou nich i sebemenší trhlinky, které zasahují do jedlé části, neváhejte takovou cibuli vyřadit. Nemusíte ji nutně vyhazovat, ale neskladujte ji s ostatními a zkuste ji co nejdříve spotřebovat. Takto poškozená cibule by mohla po pár dnech podlehnout hnilobě, která by mohla rychle znehodnotit i ostatní zdravé kousky.

Nejlepší způsob skladování

Pokud máte cibuli pořádně prosušenou a protřídili jste vadné kusy, zbývá vybrat způsob uskladnění. Obecně platí, že by se cibule měla skladovat na tmavém, chladném a suchém místě. Optimální teplota je kolem deseti stupňů Celsia, cibule však zvládne i nižší teploty, jen si dejte pozor, aby nepřemrzla.

Cibuli můžete například svázat podobně jako česnek. Stačí si vzít čtyři větší cibule, svázat je kousek nad natí a udělat na konci pořádný uzel. Pak už jen vplétejte další cibule, celkový počet by však neměl být víc než 15. Pak už stačí jen svazek někam zavěsit.

Pokud se vám však s cibulí nechce vázat, můžete si poradit i jinak. Můžete je třeba naskládat do sítěk a podobně jako svazky cibule zavěsit na dobře větrané místo.

Poslední možností je naskládat cibule do bedýnek. Optimální bedýnky jsou dřevěné, které dobře větrají. Na vzdušnost myslete především, proto skládejte cibule do bedýnek jen v nízkých vrstvách, aby se k nim dostal dobře vzduch. Nakonec jen bedýnky dejte na vhodné místo a máte uskladněno. O tom, jak můžete využít cibulové slupky, se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47