Každá česká hospodyňka by měla umět vepřo-knedlo-zelo!

 Ostatní 
28. prosince 2015 22:02 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Knedlo vepřo zelo je považováno za klasický český pokrm. Wikimedia Commons/Zacatecnik
Vepřo knedlo zelo je prubířským kamenem každé hospodyňky. Už naše babičky říkaly, že děvčata se mohou vdávat teprve, když se právě tohle jídlo naučí připravit.

Počet porcí: 4–6 osob

Doba přípravy: 30 minut Doba vaření a pečení: 2,5 hodiny

Suroviny:

Vepřo:

1 kg vepřové pečeně nebo krkovice

2 cibule

sůl, pepř

1 celý česnek

1 lžička drceného kmínu

2 lžíce sádla

1 lžíce hladké mouky

voda na podlití

Knedlo:

2 rohlíky, nejlépe den staré

½ kostky droždí

½ lžičky cukru

500 g hrubé mouky

špetka soli

250 ml mléka

1 vejce

Zelo:

500 g kysaného zelí

2 lžíce sádla

1 cibule

100 g slaniny

špetka drceného kmínu a soli

5 lžic cukru

1 lžíce polohrubé mouky

Postup:

Vepřovou pečeni očistíme, důkladně osolíme a opepříme, potřeme utřeným česnekem a mletým nebo drceným kmínem. Máme-li dost času, necháme maso v lednici uležet do druhého dne.

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do pekáče, v němž jsme již rozpustili sádlo. Potom na cibuli položíme maso, podlijeme hrnkem vody, přikryjeme a dáme do trouby, předehřáté na 140 stupňů, asi na hodinu péct. Potom odkryjeme a pečeme další hodinu odkryté, aby maso získalo barvu.

Mezitím si připravíme knedlíky a kysané zelí. Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ten potom přidáme do mísy k mouce, na kostičky nakrájeným rohlíkům a špetce soli, přidáme zbytek mléka a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny pod utěrkou na teplém místě vykynout. Poté z něj uděláme dvě šišky a vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme je 18 minut, v polovině varu je vařečkou obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme, propícháme vidličkou (aby z nich unikla pára) a hned nožem nebo nití nakrájíme na plátky.

Na zelí rozpálíme v hrnci sádlo a na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na nudličky nakrájenou slaninu. Ze zelí slijeme nálev (a ponecháme), zelí pokrájíme na větší kusy, přidáme do hrnce, a zalijeme nálevem (pokud je hodně kyselý, jen jeho částí). Přidáme kmín a sůl a necháme vařit, až zelí změkne. Potom osladíme, zaprášíme moukou necháme ještě 15 minut provařit.

Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte odpočinout. Pekáč dejte na sporák a výpek zredukujte. Jakmile se vyvaří voda a zbude jen tuk, zaprašte jej lžící mouky, zalijte vodou a nechte ještě 20 minut provařit, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Podávejte odpočinuté maso, nakrájené na plátky, se zelím a plátky knedlíků, přelité omáčkou z výpeku.

Tip: Krkovice je na pečení ideální, protože není ani moc tučná, ani moc libová, nebude tedy po upečení vysušená.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky