Každá česká hospodyňka by měla umět vepřo-knedlo-zelo!

 Ostatní 
28. prosince 2015 22:02 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Knedlo vepřo zelo je považováno za klasický český pokrm. Wikimedia Commons/Zacatecnik
Vepřo knedlo zelo je prubířským kamenem každé hospodyňky. Už naše babičky říkaly, že děvčata se mohou vdávat teprve, když se právě tohle jídlo naučí připravit.

Počet porcí: 4–6 osob

Doba přípravy: 30 minut Doba vaření a pečení: 2,5 hodiny

Suroviny:

Vepřo:

1 kg vepřové pečeně nebo krkovice

2 cibule

sůl, pepř

1 celý česnek

1 lžička drceného kmínu

2 lžíce sádla

1 lžíce hladké mouky

voda na podlití

Knedlo:

2 rohlíky, nejlépe den staré

½ kostky droždí

½ lžičky cukru

500 g hrubé mouky

špetka soli

250 ml mléka

1 vejce

Zelo:

500 g kysaného zelí

2 lžíce sádla

1 cibule

100 g slaniny

špetka drceného kmínu a soli

5 lžic cukru

1 lžíce polohrubé mouky

Postup:

Vepřovou pečeni očistíme, důkladně osolíme a opepříme, potřeme utřeným česnekem a mletým nebo drceným kmínem. Máme-li dost času, necháme maso v lednici uležet do druhého dne.

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do pekáče, v němž jsme již rozpustili sádlo. Potom na cibuli položíme maso, podlijeme hrnkem vody, přikryjeme a dáme do trouby, předehřáté na 140 stupňů, asi na hodinu péct. Potom odkryjeme a pečeme další hodinu odkryté, aby maso získalo barvu.

Mezitím si připravíme knedlíky a kysané zelí. Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ten potom přidáme do mísy k mouce, na kostičky nakrájeným rohlíkům a špetce soli, přidáme zbytek mléka a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny pod utěrkou na teplém místě vykynout. Poté z něj uděláme dvě šišky a vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme je 18 minut, v polovině varu je vařečkou obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme, propícháme vidličkou (aby z nich unikla pára) a hned nožem nebo nití nakrájíme na plátky.

Na zelí rozpálíme v hrnci sádlo a na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na nudličky nakrájenou slaninu. Ze zelí slijeme nálev (a ponecháme), zelí pokrájíme na větší kusy, přidáme do hrnce, a zalijeme nálevem (pokud je hodně kyselý, jen jeho částí). Přidáme kmín a sůl a necháme vařit, až zelí změkne. Potom osladíme, zaprášíme moukou necháme ještě 15 minut provařit.

Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte odpočinout. Pekáč dejte na sporák a výpek zredukujte. Jakmile se vyvaří voda a zbude jen tuk, zaprašte jej lžící mouky, zalijte vodou a nechte ještě 20 minut provařit, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Podávejte odpočinuté maso, nakrájené na plátky, se zelím a plátky knedlíků, přelité omáčkou z výpeku.

Tip: Krkovice je na pečení ideální, protože není ani moc tučná, ani moc libová, nebude tedy po upečení vysušená.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Letošního Psího dne v Praze se opět zúčastní i známé tváře. Osobně můžete potkat třeba Helenu...

Styl

Silná, velmi bolestivá nebo nepravidelná menstruace může být signálem neplodnosti. Kdy zbystřit a co...

Tech

Jak využít umělou inteligenci? Během chvíle naplánuje výlet i zábavu v dešti. Pomůže s výběrem školy...