Houby začínají vystrkovat kloboučky. Na jaké a kam vyrazit

 Ostatní 
10. dubna 2021 18:54 / Veronika Prášilová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Na procházkách se vyplatí dívat se kolem sebe Pixabay
Ačkoliv venku panuje aprílové počasí, mnozí lidé vyrážejí do přírody. Pokud k milovníkům procházek patříte i vy, zkuste si svůj příští výlet zpestřit. Právě totiž přichází čas, kdy i ve vašem blízkém okolí začínají vystrkovat kloboučky pro někoho možná překvapivé chutné plody přírody.

Řeč je o velmi chutných houbách, jejichž doménou nejsou jen podzimní plískanice, ale i právě současné období.

V trávě, na louce i ve stráni

Jednou z nejpopulárnějších jedlých hub je čirůvka májovka, která poprvé vystrkuje své růžky právě v těchto dnech. Vyskytuje se na travnatých místech, na loukách, stráních, polních cestách, na okrajích lesů i v sadech. Potkáte se s ní také v zahradě nebo třeba v parku, hojně roste pod ovocnými stromy, zejména třešněmi, švestkami, rynglemi či planě rostoucími špendlíky. Využívají se její bělavé až žlutavé klobouky, které bývají až 10 centimetrů široké, kvalitní je i silná noha. Z této výborné jedlé houby budete mít největší požitek, pokud ji přidáte do smetanové omáčky.

Specifická chuť nesedí každému

Kačenka česká patří k velmi oblíbeným a vyhledávaným jarním druhům hub. Houbaři si ji cení pro její specifickou chuť, která ovšem nesedí úplně každému. Někteří jedinci jsou na tuto houbu alergičtí a nemohou ji v podstatě ani cítit, u někoho zase může vyvolávat zažívací potíže, proto se svým způsobem jedná o kontroverzní houbu. 

Kačenky vyrůstají zpravidla od března do dubna a v rámci jedné lokality se objevují po dobu maximálně 14 dnů. Zužitkovávají spad z některých stromů a rostou především pod třešněmi, osikami, jívami a jasany. Jejich výhodou je častý růst ve velmi početných skupinách. Skvěle chutnají v polévkách i pod masem, nemusíte se je bát ani usušit.

Když houba voní po ovoci

Opeňka měnlivá roste v početných skupinách na pařezech a kmenech nejrůznějších listnáčů, velmi příjemně voní po ovoci. Setkat se s ní můžete téměř po celý rok, roste totiž od dubna do prosince. Nejvíce se jim daří na vlhkých stanovištích, především podél vodních toků, v lužních lesích a na dalších podobných místech. Patří mezi velmi chutné houby, ale rozhodně by se do jejich sběru neměli pouštět méně zkušení houbaři, protože hrozí jejich záměna za jiné jedovaté druhy. Opeňku určitě využijete do omáček, polévek, gulášů i pod maso. Čtěte také: Duben v zahradě. Co neopomenout s příchodem skutečného jara

Hledejte staré šišky

Patří k velmi hojným houbám objevujícím se zpravidla na konci zimy nebo počátkem jara. Vyžaduje dostatek vláhy a vyrůstá výhradně ve smrkových lesích tam, kde se rozkládají a tlejí staré šišky. Penízovka smrková je řazena k jedlým houbám, které se uplatní v bramborové polévce, pod masem a především v rizotu. Vzhledem k tomu, že se konzumují pouze kloboučky a jedná se o velmi hojné a drobné houby, je vhodné vzít si na jejich sběr nůžky. Její výhodou je, že zaměnit ji za jiný nebezpečný druh houby není pravděpodobné.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve