Vypěstujte si vlastní banány. S tímto návodem to zvládnete

 Ostatní 
02. července 2021 08:06 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Není to utopie, podobnou podívanou můžete zažít i vy Depositphotos
Banány si sice můžete po celý rok koupit v supermarketu, ale radost z vlastní úrody, vidět, jak banánovník roste doslova před očima, to je jiné kafe. Banánovník nevyžaduje žádnou zvláštní péči, nebudete potřebovat žádné speciální přípravky, jen běžné věci, které možná máte i doma.

Než sklidíte svou první úrodu, bude to sice minimálně rok trvat, ale trpělivost se vyplatí. Jistě pomůže i to, že banánovník roste velmi rychle, doslova před očima. 

Kde se vzaly banány

První písemné zmínky o banánech se objevily již 600 let př. n. l. v buddhistických textech. Zhruba o 300 let později okouzlily banány svou chutí i veleslavného Alexandra Velikého v Indii. První sady založili Číňané asi 200 let našeho letopočtu a poté se už sláva žlutých plodů pomalu šířila do celého světa. Pěstují se převážně v tropických oblastech kolem rovníku, ale podmínky pro jejich růst lze poměrně úspěšně simulovat i v našich zeměpisných podmínkách.

Vhodné domácí odrůdy

Ačkoliv banánovník připomíná strom, jedná se o bylinu. V tomto případě největší bylinu na světě. Banánovník je nepřehlédnutelným solitérem každého interiéru. I když v přirozeném prostředí dorůstá do výšky až 16 metrů, existují i menší druhy vhodné pro domácí pěstování. Tyto v Číně speciálně vyšlechtěné kultivary dorůstají maximálně do dvou metrů výšky. Jde o odrůdy Cavendish a Dwarf Cavendish (trpasličí) dorůstající asi do 120 cm.

Podmínky pro pěstování

Banánovníky vyžadují bohatou humózní půdu složenou například z kompostu, rašeliny a písku v poměru 2 : 1 : 1. Důležitá je pravidelná vydatná zálivka, protože jejich velkými listy se odpařuje značné množství vody. Dbát však musíte na to, aby substrát nebyl přemokřený, což se pozná podle bahnité půdy, která může mít za následek uhnívání kořenů. Substrát tedy udržujte stále mírně vlhký. Hnojení provádějte každých 14 dnů běžným prostředkem na pokojové rostliny. Čtěte také: Dopřejte si sladký meloun každý den i se semínky, získáte pro své tělo ohromné množství cenných látek.

Rostlina vyžaduje celoročně teplotu kolem 25 stupňů Celsia, proto je vhodné ji umístit blízko radiátoru, nevadí jí ani podlahové topení. Musíte však myslet na časté rosení listů, jelikož milují vysokou vzdušnou vlhkost. Občas je také dobré listy opatrně otřít od prachu vlhkým hadříkem. Banánovník můžete mít přes léto venku, ale teplota nesmí ani v noci klesnout pod 16 stupňů Celsia, pak už musíte rostlinu přenést dovnitř. Banánovník v domácích podmínkách vykvétá nejdříve po dvou letech, při pěstování ve skleníku již za rok.

Zdroj: harvesttotable.com, onegreenplanet.org

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47