Vybírejte dřevěné krájecí prkénko pečlivě. Jsou i dřeva, která vám mohou ublížit

 Ostatní 
03. února 2022 18:36 / Marie Popelková
  1
📷
1 fotografie v galerii
Ne každé dřevěné prkénko je opravdu bezpečné Depositphotos
Jestli si myslíte, že při výběru dřevěného prkénka nemáte co pokazit, jste na velkém omylu. Na druhu dřeva, ze kterého je vyrobené, totiž hodně záleží. A jsou i takové, které vám mohou uškodit.

Dřevěná prkénka na krájení jsou velmi oblíbená. Kromě toho, že vypadají hezky, také se dobře udržují a lidé oceňují hlavně to, že mají antibakteriální vlastnosti. Abyste však byli opravdu spokojení, je třeba před jeho pořízením zvážit několik faktorů. Věděli jste například, že i mezi dřevy je materiál, který se na prkénka vůbec nehodí, protože vám může zkazit celkovou chuť jídla?

Nejlepší jsou desky vyrobené ze středně tvrdého až tvrdého listnatého dřeva, jako je javor, olše, buk, oliva nebo bambus. Pro krásnou kresbu a barvu se využívá i dřevo ořešáku. Vhodným materiálem na výrobu prkének jsou také ovocné stromy, jako je hruška, švestka a jabloň, které vynikají svou jedinečnou barvou a kresbou dřeva.

Každé dřevo má něco do sebe

Při výběru dřeva, ze kterého je prkénko vyrobené, si předem stanovte, co je pro vás nejdůležitější. Někdo chce vybrat dřevo v odstínu, který nejlépe ladí se zbytkem kuchyně. Dalšímu zase jde třeba o zajímavou kresbu. Například olše má pěknou kresbu, načervenalou barvu a při styku s vlhkostí pracuje nádherně. Vždy se vrátí do původního tvaru a vydrží léta.

Specifickým materiálem je i dřevo olivovníku. Prkénko z olivového dřeva vás nadchne svou kresbou, ještě zajímavěji působí, pokud je na něm zachována také kůra. Oceníte i to, že prakticky nepohlcuje cizí pachy.

Kterým dřevinám je lepší se vyhnout

Ačkoliv mezi listnaté tvrdé dřeviny patří i dub, na výrobu kuchyňských prkének se moc nepoužívá. Dubové dřevo totiž obsahuje třísloviny, které při kontaktu s vodou reagují. Dochází tak k nežádoucímu zabarvení jak samotného prkénka, tak připravovaných potravin.

Ještě horší je v tomto ohledu akát. I když se najde dost výrobců, kteří akátové dřevo k výrobě prkének nabízejí, lidé by se jim podle odborníků měli vyhnout, a to kvůli vysokému obsahu jedovatých tříslovin, které mohou způsobit hořkost krájeného jídla a následné žaludeční nebo střevní potíže. Po čase používání by se třísloviny z desky měly vymývat a jeho škodlivost by měla být menší, přeci jen to ale není úplně ideální. Třísloviny obsahuje i dřevo buku nebo ořechu, ovšem v mnohem menší míře, než je tomu u akátu, a vůbec vám neuškodí.

Nikdy nedávat do myčky

Žádný dřevěný výrobek a zvláště prkénka by neměla být dlouho ponořená ve vodě. Nejlepší je mytí pod tekoucí vodou, do myčky je určitě nedávejte. Mohla by nasát čisticí prostředky, které by se vám pak vyplavovaly zpět do jídla.

Zdroj: drevojecesta.cz, plattershare.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod