Máte chuť na granátové jablíčko, ale nevíte, jak ho pohodlně sníst? Poradíme Vám!

 Ostatní 
02. prosince 2016 16:44 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Granátové jablko se vyznačuje protizánětlivými vlastnostmi.  Shutterstock
Granátové jablko se u nás objevuje hlavně o Vánocích. Většinou však skončí jen jako dekorace vánočního stolu, což je škoda, protože obsahuje spoustu šťavnatých semínek, která červenou barvou rozzáří každé jídlo. 

Když si v obchodě vybíráte granátové jablíčko, nejdříve si pozorně prohlédněte jeho slupku. Musí být hladká, pevná a nepoškozená, jen tak si granátové jablko zachová svou vynikající chuť. Dužnatá mázdra (membrána) mezi zrníčky nesmí být příliš tuhá a nápadná, zrníčka musí být křehká tak, že se téměr rozplývají na jazyku.

Technika „na mokro“

Odkrojte korunku granátového jablka a rozkrájejte jablko na několik kousků (ve tvaru měsíčků). Vložte granátové jablko do vody, rukama rozdělejte (natrhejte) jabko na menší kousky a oddělte zrníčka od slupky a vnitřních membrán. Kousky bílé membrány budou plavat na hladině, sesbírejte je. Slejte vodu, v míse zůstanou jenom zrníčka, která jsou připravena ke konzumaci.

Technika „na otlounkánka“

Rozkrojte granátové jablko vertikálně na poloviny. Položte jablko rozkrojenou částí nahoru a proveďte 4 stejné řezy asi 5 cm dlouhé a 5 cm hluboké. Držte jablko rozkroujenou částí dolů nad hlubší miskou a zatlačte na slupku oba palci stejnou silou, ale nesmí se roztrhat. Držte jablko jednou rukou a velkou lžící nebo malým válečkem pobouchejte. Semínka vypadají do připravené misky.

A co dělat s lákavýmí zrníčky?

Samožřejmě, můžete je rovnou sníst – ale jestliže hledáte rozmanitost, zábavu a nezapomenutelný kulinářský zážitek, pak jimi zkuste posypat salát, přidat je do ovocných desertů, koláčů nebo pudinků nebo z nich připravte marinádu, polevu, ozdobte jimi různé pokrmy. Přidejte je do palačinek, lívanců, ovesné nebo krupicové kaše, müsli, ovocných salátů nebo zmrzlinových pohárů. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky