Žvýkačky i ústní vody jsou plné chemie. Tahle obyčejná bylinka je nahradí

 Zahrada 
26. června 2018 08:06 / Martina Langová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Máta velmi úspěšně zastavuje nepříjemný zápach z úst Shutterstock
Žvýkačky jsou dokonalým chemickým koktejlem a ani standardní vody k výplachům úst nejsou žádným zázrakem pro naše zdraví. Vyzkoušejte radu, která vás nebude stát nic.

Klasické žvýkačky běžně k mání v obchodech obsahují spoustu chemických látek a až zbytečně příliš umělých cukrů, které nám rozhodně neprospívají. Ani našim zubům, i když reklamy se pyšní tím, že jsou lepší než cukr.

Pro zuby chvilkově možná, pro celý organismus jsou dlouhodobě jedem. Ani ústní vody nestojí v tomto směru stranou. Některé obsahují umělé cukry, jiné alkohol a navíc ještě další látky, které nejsou nic, po čem by naše ústa toužila. Jenže co dělat v případě, že máme „divný pocit v ústech“ a potřebujeme eliminovat případný nelibý odér?

Bylinami na zápach

V přírodě je spousta bylin a rostlin, které můžeme pro eliminaci nepříjemného pocitu v ústech použít. Jednou z těch nejsilnějších bylinek a nejlépe použitelných, je máta peprná. Má hned několik výhod. Můžeme si ji pěstovat doma. A je to tak snadné, že to zvládne opravdu každý. I ten, kdo nikdy nic nepěstoval. Pokud by se už náhodou stalo a máta by nevydržela, pak si ji lze koupit v každém supermarketu doslova za pár korun. Doma nám pak opět nějaký ten čas vydrží. Tady máte dalších třináct bylinek pro domácí pěstování.

V kuchyni i pro tělo

Máta je navíc skvělou přísadou do nejrůznějších jídel. Hodí se do salátů, sladkých jídel nebo jako ozdoba na zmrzlinu. Teď v létě z ní můžeme připravovat nejrůznější míchané nápoje, přes zimu si pak připravíme lahodný horký čaj, třeba s medem.

Účinná látka

Bylina velmi úspěšně zastavuje nepříjemný zápach z úst. Ale nejen to, ona jde ještě dál. Tím, že pozitivně působí na žaludek, eliminuje i některé původce onoho nepříjemného odéru. Pokud totiž některé bakterie začnou v žaludku „zlobit“, může to být snadno cítit právě z dutiny ústní. Tou látkou, které vděčíme za potlačení nepříjemných vůní, je mentol. Ano, přesně ten, který se používá i do konvenčních žvýkaček. Mentol, na rozdíl od žvýkaček nebo ústních vod, skutečně pečuje i o zdravé zuby a likviduje případné bakterie, které by mohly mít za následek vznik zubního kazu. Mátu jednoduše postačí žvýkat – jeden lístek v ústech udělá hotové zázraky.

Protože má máta uklidňující a znecitlivující účinek, používá se často i při bolestech hlavy, podráždění pokožky či úzkostmi spojenými s depresí. Úspěšná je i při nevolnostech, průjmu, menstruačních křečích a nadýmání. Máta zklidňuje žaludek a urychluje tok žluči, kterou tělo používá k trávení tuků. Výsledkem je to, že jídlo prochází žaludkem rychleji. Zároveň máta uvolňuje svaly, které umožňují plynům bezbolestně z těla odejít. Bylina dále i léčí první příznaky nachlazení a potlačuje dráždivý kašel. Vědci také zjistili, že ve zkumavkách zabíjí máta některé druhy bakterií a virů, což naznačuje, že má i antibakteriální a antivirové vlastnosti Řada studií také potvrdila, že užívání máty peprné podporuje léčbu syndromu dráždivého tračníku. Účinná látka, mentol, také pomáhá urychlit nemoci z nachlazení. Ředí hlen, tudíž pomáhá uvolnit a „rozjet“ kašel s hlenem. Navíc tiší bolesti v krku, stejně jako suchý kašel.

Pozor na děti

S dětmi je to složitější. Pokud jsou opravdu malé, pak by se měly této bylině obloukem vyhnout. Pro kojence ani batolata není vhodná. I obyčejný mátový čaj může malému dítěti způsobit pocit pálení v ústech. Ovšem dítěti staršímu – tedy zhruba od šesti let věku už můžete při potížích se žaludkem (špatné trávení, nevolnost) šálek slabého mátového čaje bez obav uvařit. V případě nadměrné kazivosti zubů, pak můžete čas od času nabídnout lístek ke žvýkání.

Dejte si mátový likér

Dvě hrsti čerstvé máty dáme do 3 dcl vařící vody a vaříme 20 minut. Přecedíme, svaříme s 350 g cukru a po vychladnutí přidáme 0,5 l žitné a stočíme do lahví.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47