Nájezdů mandelinek se dá zbavit i přírodní cestou. Poradíme, co na ně skvěle zabírá

 Zahrada 
27. června 2018 11:53 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Mandelinka je schopna zničit velkou část úrody brambor Shutterstock
Čím dál více zahrádkářů se vrací k pěstování brambor. Jenže právě s pěstováním brambor se často pojí doslova invaze mandelinek bramborových. Tohoto škůdce se lze zbavit mnoha způsoby. Pokud hledáte nějaké bio řešení, prozradíme vám několik osvědčených metod.

Domácí brambory jsou daleko chutnější než ty kupované. I proto se v posledních letech tolik lidí vrací k jejich pěstování. Navíc jde o poměrně jednoduchou činnost a ke všemu se jedná o plodinu, která je poměrně odolná. Strašákem každého pěstitele je ale mandelinka bramborová.

Mnoho lidí si zakládá na ekologickém pěstování plodin a nechtějí proto při hubení různých škůdců používat chemické prostředky. Pokud patříte do této skupiny a nevíte, jak zatočit s mandelinkami i bez chemických postřiků, poradíme vám, jak na to. A pokud vás zajímá, jak brambory uvařit, aby byly dobré a zachovaly si v sobě cenné látky, přečtěte si náš článek zde.

Metody likvidace je třeba měnit

Mějte v prvé řadě na paměti jednu důležitou věc. Mandelinka se časem stává odolnou vůči stejnému postupu, a proto její ničení se musí každé dva roky měnit. A to bez ohledu na to, zda zvolíte chemický nebo přírodní způsob likvidace.

Pokud budete chtít s tímto škůdcem zatočit bez chemie, existuje několik rad. A nebudete k tomu potřebovat žádné speciální ingredience, které se dají jen horko těžko sehnat. Naopak si vystačíte se surovinami, které máte obvykle běžně po ruce.

Jak s mandelinkou zatočit bez chemie

Způsobů, jak mandelinky z vaší zahrádky dostat pryč, existuje hned několik. Je třeba vyzkoušet, která metoda zabere právě u vás.

Stříkání slanou vodou. Připravte si slaný roztok nejlépe do rozprašovače a napadené plodiny postříkejte. Dejte ale pozor na příliš velké množství soli -  pokud vám ruka se solí poněkud ujede, můžete zničit nejen mandelinky, ale spálíte také samotné listy brambor.

Rajčata. Mandelinky bytostně nesnášejí rajčatovou nať. Pokud tedy chcete brambory preventivně ochránit, vysázejte přímo mezi brambory několik rajčat. Mandelinky si pak budou od vašich výpěstků držet patřičný odstup.

Výluh z kopřiv. Do desetilitrového kýble dejte kopřivy a zalijte vodou. Cca za pět dní vodu slijte a přes jemné sítko nebo plátýnko ji nalijte do rozprašovače a napadené brambory postříkejte. Tento postřik je velmi účinný zejména při likvidaci čerstvě vylíhlých larev.

Kukuřičná mouka/ škrob. Listy brambor posypte škrobem a jemně je navlhčete. Na mandelinku působí poprášená kukuřičná mouka toxicky. Nafoukne se a odumře.

Popel. Nejúčinnější je údajně popel z břízy, ale klidně můžete použít i jiný. Listy poprašte ráno, kdy je na nich ještě usazená ranní vlhkost. Připravte si roztok ze 100 g popela a 10 litrů vody a poprašujte rostliny. Před zakvetením brambor opakujte proces jednou až dvakrát do týdne, po odkvetení stačí jedenkrát do měsíce.

Listy z vlašských ořechů. Připravte si vývar z listů vlašského ořechu. Budete potřebovat přibližně půl vědra, které zalijete vodou a povaříte asi 15 minut. Na závěr přilijte ještě 10 litrů vody a nechejte v klidu louhovat tři dny. Pak výluh přeceďte a postřik aplikujte na listy brambor.

Na mandelinky platí i tyto metody:

  • lihový výluh z bazalky
  • mýdlová voda
  • kávová sedlina
  • poházet semínka kopru mezi brambory
  • výsadba kopru, tymiánu, šalvěje, celeru či máty peprné v blízkosti brambor
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008