Zkrášlete si zahradu koupacím jezírkem. Přinesete si s ním kus přírody

 Zahrada 
12. července 2018 12:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koupací jezírko může být na zahradě domu i na chatě Shutterstock
S příchodem léta a prázdnin se lidé vydávají na dovolené do zahraničí, ale navštěvují také místa v tuzemsku. K volnu jednoznačně patří relax u vody a koupání, které nemůže chybět na žádné dovolené. Udělejte si pohodu po celé prázdniny i po nich a vybudujte si koupací jezírko přímo na zahradě!

Koupací jezírko, kterému se říká také biotop, je uměle vybudované. Není to klasické jezírko, které sice zkrášluje zahradu, ale vykoupal by se v něm opravdu málokdo. Biotopem získáte zcela přírodní bazén, který je krásný, ale také zdravotně nezávadný. K tomu využíváte přírodní procesy, které udržují biologickou rovnováhu ve vodě.

Svit slunce

Důležitou věcí je vybrat vhodné místo pro jezírko. Nemělo by být úplně daleko od domu, ale zase ani ne krok od něj. Pokud totiž máte ještě malé děti, blízká voda by je mohla lákat a neštěstí by mohlo být na světě. Ideální je vybrat prostor, kam bude svítit několik hodin slunce a bude mimo dosah stromů. K založení jezírka využívejte fólii, do které vytvarujete jezírko libovolného tvaru i rozměru.

Na pohled vypadá biotop tak, že má nepravidelný tvar břehů a je osázený vodními rostlinami. Doplněný může být kameny, dřevem a dalšími přírodními materiály. Hlubší část bez rostlin a kamenů slouží ke koupání a většinou jde vidět díky průzračné hladině až na zem. Součástí koupací části může být i vstup do vody nebo plocha na opalování.

Díky jezírku můžete na zahradě vytvořit pocit, že jste v přírodě. Použít můžete kromě kamenů nebo dřeva i potůčky. Pro koupání by měla sloužit zhruba třetina. Hloubka by měla být kolem 150 centimetrů. V regenerační části je hloubka asi 30 centimetrů, mohou se tam nacházet různé rostliny, které čistí vodu. Vsadit je lze do písku nebo zeminy, které slouží jako substrát. Mezi obě části lze umístit třeba i zeď.

Čištění je možné kromě rostlin i pomocí biofiltrů. Voda je pak čištější a zdravější. Také musíte zajistit v jezírku pohyb vody a její okysličení. Zajistí to, aby voda nehnila. Základem je proto čerpadlo, které vodu rozhýbe. Můžete ho využít i k malému vodopádu.

Potřebná péče

Zapomenout nesmíte ani na péči o jezírko. Rostliny, které fungují pro čištění, je potřeba jednou za pětileté období vyměnit, protože jsou zanesené blátem. Taky je potřeba občas vyndat řasy nebo vybrat listí. Nesmíte být překvapení ani tím, že bude voda jednou za čas zelená. Způsobuje to počasí, například vedro, ale také déšť, který naplavuje do vody nečistoty. O bazénu z europalet jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47