Populární sukulent, o kterém jste možná ještě neslyšeli

 Zahrada 
05. července 2018 12:00 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kolopejka má krásně zelené listy i barevné květy Shutterstock
Představujeme vám kalanchoe neboli česky kolopejku, sukulent s výraznými květy, který vypadá krásně, i když je péče o něj velmi snadná. Je to otužilý sukulent, který dorůstá asi třiceti centimetrů, s temně zelenými, vroubkovanými listy a drobnými zářivě růžovými, žlutými, oranžovými, červenými nebo bílými květy ve tvaru hvězdiček.

Zelené rostliny bezesporu působí v našem domově uklidňujícím a útulným dojmem. Někdy ale máme chuť přidat mezi zeleň trochu veselých barevných květů. Naneštěstí ale přemluvit pokojové rostliny, aby kvetly uvnitř, kde je světlo tlumenější a vzduch sušší, často zahrnuje o něco vyšší úroveň zahradnických schopností. Kolopejka je pro nás tedy výhrou, protože péče o ni je nenáročná, má krásně zelené listy a barevné květy.

Péče o kolopejku

Kolopejka přežije téměř vše, proto si nemusíte příliš dělat hlavu s tím, jak ji udržet naživu. Měli byste ale vědět několik klíčových věcí, aby se vaší rostlině dobře dařilo. Když budete dodržovat tyto tipy, bude vám kvést každou sezonu ještě po mnoho let.

Výběr květináče

Pro nejlepší výsledek zasaďte kolopejku do květináče s dírami, které odvádějí vodu. Vybírejte substrát pro pokojové rostliny, který obsahuje větší díl rašeliníku a menší díl perlitu. Substrát na sukulenty si můžete vyrobit sami podle jednoduchého návodu.

Požadavky na slunce

Příliš mnoho slunečních paprsků kolopejce škodí, takže buďte opatrní s výběrem místa, kam květináč s rostlinkou umístíte. Přímé světlo na okně směřujícím na jih může spálit okraje listů, takže hledejte spíše částečný stín. Bohatě stačí pouze dvě hodiny přímého slunečního světla denně.

Jak často zalévat

Zalévejte kolopejku pořádně alespoň jednou týdně. Než budete zalévat příště, zabořte prst asi pět centimetrů do hlíny a zkontrolujte, jestli je úplně suchá.

Zastřihávání

Udržujte upravený tvar tak, že budete zastřihávat přerostlé stonky a odkvetlé květy. Tímto způsobem podnítíte nový růst lístků i květů a zároveň bude celá rostlina vypadat úhledně a zdravě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod