Ničí vám úrodu slimáci? Pořiďte si domácího mazlíka, který je účinně zlikviduje

 Zahrada 
30. června 2018 11:53 / Martina Langová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Speciální kachna, která vám vyčistí zahradu Shutterstock
Indický běžec je speciální druh kachny, která umí vaši zahradu dokonale vyčistit od slimáků a jiných nevítaných návštěvníků, kteří by vám chtěli ničit úrodu zeleniny.

Není kachna jako kachna. Zapomeňte na tu novinářskou a pojďte se podívat na ty dvounohé, které jsou k vidění na každém rybníce nebo řece. Ani to nejsou kachny, které by nás měly zajímat v případě, že se potřebujeme zbavit slimáků, kteří se objevili na naší zahradě. Tím správným druhem je indický běžec. Kachna, ze které se velmi rychle stane domácí mazlíček. Jakmile si ji ochočíte, bude se s vámi mazlit a hlídat vám zahradu ve dne v noci.

Zaručený výsledek

Slimáků je letos opravdu požehnaně. Zahradníci přitom každoročně řeší, jak se jich na svých záhonech zbavit. Rad je nepřeberné množství. Některé fungují, jiné o něco méně nebo vůbec. Avšak nasazení indického běžce na zahradu má zaručený výsledek. Pokud se slimáků chcete zbavit nadobro, tenhle roztomilý tvor vám s tím velmi rychle pomůže. Máte-li na něj místo a trochu času, není o čem přemýšlet.

Chov běžce

Přirozeným prostředím běžců jsou louky, takže nejspokojenější tyhle kachny budou, pokud jim nabídnete pěkný kus zahrady. Není potřeba, aby to byl obrovský prostor, ale pár set metrů přijde vhod. Už tisícimetrovou zahradu bez problémů ohlídají před nevítanými návštěvníky dva až tři běžci. Ale mít jich samozřejmě můžete klidně víc. Bát se nemusíte ani toho, že by vám běžci zlikvidovali úrodu, kterou jste si na zahradě vypěstovali.

Indický běžec je užitečné zvíře, tudíž vyzobe všechno, co se mu na zahradě nelíbí a zbytek nechá být. Nejvíc mu chutnají slimáci, šneci, žížaly a larvy. Pochutná si i na mandelince. Květináčů či sazenic si ani nevšimne. Na zahradě byste mu taky měli udělat nějaký „domek“, kde bude přebývat, nemá rád horko a přímé slunce. Proto ocení možnost schovat se v parných dnech do stínu keřů nebo stromů.

Jídlo a pití

Indický běžec není příliš náročné zvíře. Když si ho ochočíte, bude rád za pár vlídných slov a pomazlení. Ale když jich budete mít na zahradě víc, stejně si všechny moc neochočíte. Zato si u nich „šplhnete“, když jim budete dávat dobroty. Na stravu tyhle kachny moc náročné nejsou, stačí jim zbytky z kuchyně, čerstvé nasekané kopřivy nebo krmivo speciálně pro ně určené. Na co si ale zcela jistě potrpí, je čerstvá voda. Tu musí mít pořád. Nejen na pití, ale i na koupání.

Běžci sice netráví ve vodě tolik času, co obyčejné kachny, ale za to se myjí a cachtají několikrát denně. Takže jim radost uděláte menším (ale i větším) zahradním jezírkem. Velikost volte podle toho, kolik kachen na zahradě pobývá. Můžete jim klidně napustit třeba jen malý dětský bazének. A pozor – vodu je třeba pravidelně měnit.

Nákup zvířete

Zatímco za papírového psa nebo kocoura dáte i několik tisíc korun, běžci jsou mazlíčky poměrně levnými. Jeden vás vyjde na asi 300 korun. A pokud si pořídíte holku i kluka, můžete se časem těšit na malá kachňátka. Mimochodem – běžci mají vynikající vejce. Dají se normálně jíst a upravují se stejně jako vejce slepičí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008