Okrasné citrusy jsou ozdobou bytu i zahrady rodinného domu

 Zahrada 
07. července 2018 16:12 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pěstování zvládne skoro každý Shutterstock
Rádi byste měli doma rostliny připomínající subtropy, a zároveň netrváte na tom, že si pochutnáte na vlastním lahodném ovoci? Zkuste si vypěstovat okrasné citrusy. Zvládne to skoro každý a hodí se do bytu i na zimní zahradu rodinného domu.

Druhů citrusovitých rostlin existuje velké množství. K nejznámějším patří mandarinky, pomerančovníky a citroníky. Méně známá je limetka a další.

Citrusy vyžadují propustnou půdu. Některé kupované substráty jim nevyhovují, protože rychle sléhají a zůstávají trvale přemokřené, čímž škodí kořenům rostliny. Kvalitní směs pro citrusy si připravíte i doma. Vezměte zahradnický substrát, jílovitou půdu ze zahrádky a písek. Důležitá je dobrá drenáž na dno květináče.

Když rostliny rostou, je třeba je ideálně dvakrát měsíčně přihnojovat hnojivem pro citrusy. Zalévat je potřeba podle teploty vzduchu. V horkých dnech substrát rychle vysychá, a proto je nutné zalévat třeba i každý den, zvláště tehdy, pokud jsou rostliny na přímém slunci.

Na okolní prostředí si citrusy zvykají pozvolna. Nejprve se musí otužovat v polostínu. I na sluníčko je umisťujte postupně, musí si na něj zvyknout. Mohlo by jim popálit listy a rostlina by mohla i uhynout.

V zimě je potřeba se o citrusy postarat, aby ji přežily. Pokud je nenecháte přes zimu odpočinout v chladnu, postupně ztratí svoji přirozenou vitalitu a za dva až tři roky uhynou. 

Na jaké choroby citrusů si dát pozor?

Asi nejviditelnějším projevem toho, že s citrusem není něco v pořádku, je shazování listů. Bývá způsobeno teplotním šokem nebo hnilobou kořenového systému.

Nejčastějšími škůdci citrusů jsou svilušky, puklice a vlnovník. Na svilušku účinkuje zvýšení vlhkosti vzduchu a postřik různými přípravky, s puklicemi je boj poněkud obtížnější.

Napadenou rostlinu nejprve ponořte do slabého roztoku jaru, který naruší škůdci ochrannou skořápku, a poté použijte speciální postřik. Na vlnovníka zaútočte seříznutím rostliny a postřikem systémovým přípravkem, který si napadený exemplář nasaje do pletiv. Jak pěstovat i další druhy exotického ovoce, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve