Potřebujete oživit vaši zahradu? Zkuste keř s nádhernými výraznými květy

 Zahrada 
03. července 2018 12:35 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tato rostlina je oblíbená pro své výrazné květy Shutterstock
Motýlí keř, letní či tibetský šeřík. Pod těmito názvy se skrývá rostlina původem z Číny nazvaná Komule Davidova. Pro své výrazné květy je oblíbená nejen lidmi, ale kvůli velkému množství nektaru také hmyzem, především zmíněnými motýly.

Právě v těchto dnech přichází její čas. Komule totiž oživí vaši zahradu od července až do října. Pokud chcete zkusit i jiný skvost původem z Asie, čtěte zde. Hroznovitá květenství komule s množstvím drobných nafialovělých květů lákají motýly už zdálky.

V tuzemsku na ní můžeme nejčastěji pozorovat otakárky, babočky, okáče, žluťásky, ale také oblíbeného zástupce lišajovitých motýlů, který svým třepotavým letem připomíná kolibříka – dlouhozobku svízelovou.

Na výběr máte ale i komule mnoha jiných barev - od bílé přes odstíny růžové, čistě modré, purpurově červené až po temně fialovou. Nejlépe uděláte, když je umístíte na chráněné, teplé a slunné stanoviště. Za cenu menšího množství květů snese i polostín.

Keř nejlépe vynikne, pokud stojí samostatně. Motýlí keře dorůstají do výšky 2,5 až tří metrů. Aby keř v prostoru dobře vynikl, počítejte při volbě stanoviště s prostorem o průměru 1,5 metru.

Komule patří mezi vápnomilné rostliny, ale pěstovat ji můžeme v téměř v každé zahradní půdě. Keř je odolný i proti znečištěnému ovzduší. Kořenový systém má komule bohatě větvený, ale mělký.

Na jaře je potřeba o keř pečovat. Ideální je zkrátit staré větve na jeden až tři pupeny. Motýlí keř totiž kvete jen na letorostech, nových mladých výhonech, které vyrostly téhož roku na jaře. Ideální čas pro tento zákrok je období, kdy se začnou pupeny nalévat.

Součástí každoročního řezu by mělo být úplné odříznutí jedné nebo dvou nejstarších větví. Na jaře můžeme komuli pohnojit, v létě už dávku neopakujeme, abychom nesnižovali odolnost rostliny vůči mrazu.

Je vhodné průběžně odstraňovat odkvetlá květenství. Předejdeme tím tvorbě semen a komule pokvete na bočních výhonech bohatěji. Pokud zvolíme sušší stanoviště, měli bychom rostlině během vegetace občas dopřát zálivku. Lépe však snáší sucho než nadměrnou vlhkost.

Na zimu chráníme kořenový krček komule přikrývkou z listí. I když rostlina náhodou přesto namrzne, nezoufejte, i namrzlé komule dobře regenerují. Komule je mrazuvzdorná přibližně do minus 30 stupňů Celsia, v teplejších oblastech ale prospívá lépe.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008