Pěstování vřesů má svá pravidla. Některé pak kvetou až do prosince

 Zahrada 
02. září 2018 15:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
K podzimu neodmyslitelně patří i vřesy Shutterstock
Vřesy dokáží na podzim prozářit každou zahradu. Kvetou od konce léta do pozdního podzimu a některé druhy mohou kvést dokonce až do prosince. Aby se mu na zahradě či v truhlíku dobře dařilo, je třeba znát pár pravidel pro jeho pěstování.

Ve volné přírodě rostou vřesy v borových partiích lesů a na vyschlých rašeliništích, pro bohatý růst a bohaté kvetení potřebují podobné podmínky i v zahradě. Vřesy a vřesovce jsou vedle aster a chryzantém jedny z nejhezčích kvetoucích poslů podzimu.

Kyselá půda je základ

Vřesy vyžadují výživnou a propustnou půdu, ale hlavní je, aby byla kyselá (s pH 5,5 až 6). Ideální substrát lze pořídit v zahradnictví, namíchat si ho však můžete i sami - stačí smíchat zeminu bez obsahu vápna s rašelinou a pískem. Na obsah vápna si dejte obzvláště pozor – vápno totiž vřesy i vřesovce doslova nesnášejí.

Pokud se rozhodnete pěstovat vřesy v truhlíku, nezapomeňte zajistit dobrou drenáž, aby měla voda kudy vytékat. Do truhlíků a květináčů pak nasypte směs rašeliny a klasické zahradní zeminy v poměru 2:1. Pokud přidáte ještě kůru, zamezíte vysychání vřesu.

Jestli se rozhodnete nechat nádoby s vřesem venku i přes zimu, raději rostlinku chraňte před mrazem netkanou textilií nebo polystyrenem, aby vřesu neumrzly kořeny. A nezapomeňte vřes zalévat i v zimě. Stačí trochu vody a nejlépe vřesu bude svědčit, když zálivku provedete v době oblevy.

Kdy chystat záhon a kdy sázet

Místo k osázení vřesů je nejlepší připravit na podzim, a to včetně substrátu. Na jaře je pak ideální rostlinky zasadit. Toto pravidlo se ovšem netýká kontejnerových sazenic – ty je možné sázet kdykoliv během sezony od jara do pozdního podzimu.

Po celou vegetační dobu dbejte u vřesů a vřesovců na dostatečnou zálivku. Pozor, vadnutí rostlin často na první pohled nepoznáte – vřesy mají jehličkovité lístky, na kterých není nedostatek vody hned zřetelný.

Vyberte slunné místo

Pokud chcete, aby vám vřes krásně kvetl, je třeba mu vybrat slunné stanoviště. Vhodné je také stanoviště poblíž rododendronů, azalek a jehličnanů. A pozor! Dobře si rozmyslete, kam rostlinu zasadíte, časté přesazování totiž vřesům nesvědčí.

Se zálivkou šetřete a příliš vřes nezalévejte. Přihnojte ho na jaře, ale také jen mírně. Použijte hnojivo pro rododendrony - a opět nesmí obsahovat vápník. Místo hnojiva můžete vyzkoušet například kávovou sedlinu, jak jsme psali zde.

Jednou ročně, nejlépe brzy na jaře, vřesu zkraťte výhony zhruba o jednu třetinu. Keře pak lépe kvetou a tvoří hustý porost. Jednou za tři až čtyři roky proveďte zmlazovací řez.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod