Jak uchovávat bylinky, aby byly po ruce během celého roku

 Zahrada 
30. července 2018 13:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Asi nejběžnější způsob uchování bylinek je prosté sušení Shutterstok
Pokud ještě nemáte vlastní bylinkovou zahrádku, měli byste si zkusit nějaké zasadit. Je skvělé mít čerstvé bylinky, které můžete přidat do svých oblíbených jídel a když budete mít vlastní, ušetříte peníze. Až se vám podaří první bylinky vypěstovat, dalším krokem bude promyslet, jak je uchovávat, abyste je mohli používat po celý rok. Zde je několik tipů.

Zmrazte čerstvé bylinky v kokosovém oleji

Kokosový olej se skvěle hodí na to, abyste do něj zamrazili čerstvé bylinky tak, aby si udržely svoji typickou chuť po celé měsíce. Nejdřív musíte bylinky připravit a nasekat je na kousky. Je také dobré nachystat si formičky na led, které budete používat pouze za tímto účelem. Většinou se dají pořídit za pár korun. Do každé formičky nalejte rozpuštěný kokosový olej a zhruba lžičku nakrájených bylinek a dejte zamrazit. Jednotlivé kostky potom můžete přidat například do dušeného masa i do spoustu dalších receptů.

Zamrazte bylinky v plastových sáčcích

Samozřejmě můžete bylinky zamrazit i bez kokosového oleje, pokud preferujete snazší a rychlejší variantu. Stačí je jednoduše nakrájet a uložit do plastových sáčků. Ujistěte se akorát, že se sáčky hodí do mrazáku a nedostanou se do nich žádné nechtěné krystalky ledu. Tato metoda je vhodná, pokud chcete v jídle jen bylinky, a ne olej navíc. Zároveň je to jeden z nejjednodušších způsobů, jak uchovávat čerstvé bylinky po dlouhé měsíce.

Pověste a nasušte bylinky

Další z možností je svázat bylinky dohromady, zavěsit je a nechat uschnout. Až budou bylinky suché, uložte je do vzduchotěsné nádoby a budete je moci používat až rok. Je to nejsnadnější metoda, akorát sušení zabere trochu víc času než předchozí tipy. Také můžete použít k sušení mikrovlnku a o něco tak zkrátit čas, než budou bylinky připravené k uskladnění.

Zakonzervujte bylinky pomocí soli

Pomocí soli lze zakonzervovat spoustu různých bylinek a ani vám to nezabere moc času. Nepotřebujete ani žádnou speciální přípravu. Postačí vám obyčejná sůl a nádoba se vzduchotěsným uzávěrem, ve které budete bylinky skladovat. Sůl pomůže bylinky vysušit a zároveň je pravděpodobné, že do receptů budete stejně sůl používat, takže si usnadníte práci. Navíc můžete bylinky různě kombinovat a vyrábět si tak vlastní směsi koření. Jestli jste s pěstováním ještě nezačali, ale chtěli byste se do toho pustit, zde je několik rad do začátku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve