Pěstujte si mátu po celý rok. Víte, který druh je nejlepší a nejchutnější?
Máta dorůstá do výšky dvacet až osmdesát centimetrů. Neomezeně se rozrůstá všude kolem. Malé listy vyrůstají v koncových oválných květenstvích ve tvaru klasu. Všechny uváděné druhy vyžadují slunné stanoviště či polostín a humózní půdu. A jsou mrazuodolné. Přežijí až do -28 stupňů.
K čemu je dobrá?
Hlavní složkou máty je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, čímž se ztrácejí nepříjemné pocity jako svědění, mírná bolestivost a podráždění. Při vnějším použití je tedy výborná jako odvar na výplachy při bolestech zubů a dásní, přičemž zpříjemňuje a čistí dech. Čerstvé mátové lístky je možné přidat do koupele, protože má osvěžující účinky.
Vnitřně pak máta pomáhá při žaludečních potížích, uvolňuje křeče, zlepšuje žaludeční nevolnost při kocovině, zastavuje zvracení, léčí koliky a nemoci střev, zlepšuje chuť k jídlu, tiší bolesti při podrážděném žlučníku či žlučových kamenech. Celkově zlepšuje vylučování žluče a posiluje celou nervovou soustavu, má mírné afrodiziakální účinky.
Máta v kuchyni
Nejlépe chutná v moučnících a nápojích. Skvěle slouží k ozdobení pokrmů. Využívá se však i na přípravu dalších osvěžujících nápojů a čajů. Záleží však, jaký druh máty zrovna chcete využít. Máty s ovocným a čokoládovým aroma jsou vhodné na přípravu desertů, nápojů pro děti a pro ty, kteří mají rádi jemnější chuť mentolu. Obzvlášť máta ananasová má mimořádně dekorativní efekt, protože její listy jsou zeleno bílé. Pro milovníky silného mentolu je pak skvělá máta multimenta se zesíleným aroma. Žvýkačková máta pak připomíná vůni žvýkaček. Neopomenutelná je rovněž i švýcarská máta, která voní jako mentolové bonbóny.
Nejlepší druhy máty
Máta s vůní cukrové vaty
Jedná se o mátu ze Severní Ameriky. Má jemnou, měkkou, sladkou vůni s kombinací růžových květů.
Tymiánová máta
Snoubí vůni mentolu, oregana a tymiánu. Má velký kulinářský potenciál, získala oblibu v Severní Americe.
Hrušková máta
Vydává nezaměnitelnou vůni zralé sladké hrušky. Obsah mentolu je však velmi malý. Oblibu si získá v čajové směsi i jako doplněk v mnohých pokrmech.
Banánová máta
Pochází z Francie a její listy skutečně voní jako banány. Obsahuje velmi málo mentolu, je tedy vhodná i pro děti. Hodí se hlavně do moučníků, ale i čajových směsí.
Čokoládová máta
Jakmile k ní přičichnete, okamžitě dostanete chuť na čokoládu. Je jemnější než klasická máta. Listy jsou hladké a bez chloupků.
Máta zázvorová
Oceníte ji zejména v exotických pokrmech. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet kombinaci zázvorové máty s jogurtem. Hodí se však i do ovocných salátů či čaje. Vyzkoušejte například čaj ze sedmikrásek.
Česneková máta
Možná to bude znít divně, ale tato máta opravdu voní a chutná po česneku. Určitě ji ochutnejte v pomazánkách, polévkách nebo omáčkách. Budete mile překvapeni.