Zasaďte si lahodné minikiwi. Nemusí se loupat, je sladší a jeho pěstování překvapivě snadné

 Zahrada 
30. ledna 2019 12:53 / Ema Maxová
  6
📷
6 fotografií v galerii
Z jedné rostliny se sklízí až 15 kg lahodných plodů Shutterstock
Kiwi má své kořeny v Číně. Ačkoli tato popínavá ovocná liána roste běžně v jižních oblastech, existuje jeden druh kiwi, který můžeme jednoduše pěstovat i v našich podmínkách. Jedná se o speciální odrůdu minikiwi. Napadlo vás někdy, že byste si kiwi sami pěstovali?

Kiwi patří mezi oblíbené exotické ovoce. Je šťavnaté, příjemně sladkokyselé, s vysokým přínosem pro zdraví a kromě přímé konzumace má široké využití v kuchyni.

Pokud se rohodnete pěstovat kiwi, sáhnout musíte po rostlině s menšími plody, které se přezdívá minikiwi. Ta je totiž odolná až do výšky kolem 650 m. n. m a snese pokles teplot až k -27 °C Jelikož květy nasazuje až v červnu, úrodu neohrozí ani případné pozdní jarní mrazíky.

Obsahuje více sacharidů a mnoho prospěšných látek 

Minikiwi je podle velikosti svých plodů přezdívkou Aktinidie význačné (Actinidia Arguta), přesněji speciálně vyšlechtěných mrazuvzdorných odrůd Issai a Viti. Jejich plody jsou sice menší, velikosti angreštu, ale obsahují více sacharidů než běžné kiwi, proto jsou sladší. Ze zdraví prospěšných látek jmenujme vitamin C a hořčík.

Minikiwi podporují látkovou výměnu, zpevňují žíly a cévy, posilují imunitu a zlepšují zrak. Další výhodou je to, že nemají tak tuhou slupku, tudíž se mohou jíst celé. Odrůda Viti navíc nemá žádná semínka. Obě jsou samosprašné, nemusíte se tedy trápit sázením samčích a samičích rostlin.

Je velmi odolné proti škůdcům

V neposlední řadě jde minikiwi k dobru fakt, že je vysoce odolné proti plísním, houbám a škůdcům, nemá prakticky žádné přirozené nepřátele, až na kočky. Pro ně jsou tyto rostliny jako magnet a rády je okusují a vyhrabávají jim kořeny. Tomu lze ale jednoduše zabránit rozložením netkané textilie kolem rostliny a omotáním pletiva kolem stonku.

Pěstování je překvapivě jednoduché i v našich podmínkách

Minikiwi se nehodí k pěstování jako pokojová rostlina. Aktinidie jsou popínavé liánovité rostliny, které se pěstují podobně jako réva vinná, tedy s oporou. Rostlině se daří na zídkách, balkonech nebo pergolách. Vysazuje se prakticky kdykoliv, ale nejlépe v období vegetačního klidu. 

Sazenice vysazujeme na vzdálenost 2 až 4 m v průběhu celého roku. Vhodné je ale vysazování ve vegetačním klidu do půdy promísené s kompostem a rašelinou pro snížení kyselosti půdy. Mají rády hodně vláhy, ale zemina musí být dobře propustná, nikoliv těžká přemokřená. Rostliny neobrýváme, protože mají mělký kořenový systém. Doporučuje se okolí rostliny chránit mulčovací kůrou zabraňující vysychání půdy.

Z jedné rostliny až 15 kg lahodných plodů

Sklizeň minikiwi přichází na podzim. Plody dozrávají na přelomu září a října. Nevadí jim ani první mrazíky. Naopak ty přispívají k jejich vyšší sladkosti. Proto se doporučuje počkat, až nějaký ten mrazík rostlinu přepadne. A právě v tento čas je nejlepší tyto malé, asi 2,5 cm veliké plody sklízet.

Úroda bývá nebývale bohatá, z jedné rostliny se sklízí až 15 kg lahodných plodů. A spolu s těmito rostlinami můžete na zahradě během mrazíků pěstovat také některé bylinky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve