Vypěstujte si vlastní víno. Pro skvělou chuť je důležitá jedna věc

 Zahrada 
23. září 2018 12:49 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pěstování vinné révy se vyplatí Depositphotos
Celou zemi teď ovládlo vinobraní, burčák je stále k mání a brzy už bude k dispozici první letošní mladé víno. Víte ale, že si vinné slavnosti můžete každý rok dělat na své vlastní zahradě?

Ať už bydlíte kdekoliv. Důležité je dopřát vinné révě dostatek slunce. Když se vám to podaří zařídit, odmění vás réva spoustou sladkých bobulí. Ty pak můžete sníst jen tak nebo si z nich připravit skvělé domácí víno.

Víno v minulosti

Vinná réva je populární hlavně díky tomu, že se z ní vyrábí nepřeberné množství vína. O tom, že je víno zdravé, slýcháme každou chvíli. Ale je škoda, že se nikde nehovoří o tom, jaký přínos pro náš organismus mají i listy z této rostliny. Kdybychom pátrali, do jaké doby sahá pěstování vína, museli bychom zabrousit do hodně vzdálené historie. Už někdy v době před více než 3500 lety před naším letopočtem z ní Egypťané údajně vyráběli elixír mládí, který směli pít jen členové faraónských dynastií.

Listy

V lidovém léčitelství hrají poměrně velkou roli už od dob antiky. Je možné z nich dělat odvary nebo také obklady. Účinnou látkou v listech jsou takzvané polyfenoly. Ty se starají o pevné cévní stěny i o dobré prokrvení končetin. Pečují o zdravé srdce a snižují propustnost kapilár a tím i následnou tvorbu otoků. Dokážou ulevit při pocitu těžkých a unavených nohou.

Bobule

Hrozny dozrávají v pozdním létě. Pokud jsme jim během růstu dopřáli hodně sluníčka, budou krásně sladké. V opačném případě počítejte s trpkou příchutí. Hrozny obsahují dvě účinné látky, které je staví vysoko nad ostatní bobuloviny. A to – flavonoidy a resveratrol. První jmenovanou látku sice většina bobulovin obsahuje. Nicméně ta druhá je víceméně unikátní. Jde o látku vyskytující se v hroznové slupce. Už několik studií jednoznačně prokázalo, že resveratrol má protirakovinné a protinádorové účinky.

Obě látky pak společně také pečují o dobrou cirkulaci krve v těle, zabraňují tomu, aby se vytvářely krevní sraženiny a brání ukládání cholesterolu na cévních stěnách. Dužina hroznů pak působí jako mírný projímavý přípravek. Zároveň se pak stará o zdravou mikroflóru. Vinná réva umí ulevit také při nemocech z nachlazení nebo při horečce. Podporuje tvorbu bílých krvinek a působí antibioticky. 

Pěstování

Nejde sice o úplně jednoduchou záležitost, ale vyplatí se. Zvlášť, pokud máte na zahradě pergolu nebo loubí. A právě teď je ten nejlepší čas! Jediné, co víno opravdu vyžaduje, je jižní svah. Potřebuje také hodně slunce a dobrou zprávou je to, že naše zimy zvládne absolutně v pohodě. Vinná réva si potrpí na nakypřenou teplou půdu, bohatou na humus a potřebuje dobrou ochranu proti větru.

A jak na to? Odnože vinné révy dejte do láhve s vodou a umístěte je na okenní parapet. Jakmile na odnožích vyraší vláknité kořeny, vysaďte je do květináčů. Zde budou potřebovat alespoň měsíc pro vytvoření silného kořenového systému. Stihnout bychom to však měli ideálně do konce října. Do zahrady je pak dáváme asi jeden a půl metru od sebe. A nezapomeňte ani na oporu, ideální jsou dva napnuté vodorovné dráty ve výšce zhruba necelý půl metr nad zemí.

Péče o vinnou révu

U vinné révy jsou plodonosné jen mladé výhonky, tudíž staré a zdřevnatělé je nutné v zimě silně seřezat. Na jedné vinné révě je vhodné nechat maximálně jen tři až čtyři výhony. Jen tak si můžeme zajistit opravdu dobrou a bohatou sklizeň v příští sezoně. A nezapomínejte na hnojivo – na jaře je nutno přidat vinné révě velkou dávku.

Jak doma skladovat víno

Ať už si vyrobíte vlastní víno nebo koupíte víno v obchodě, měli byste ho správně skladovat. Vínu se samozřejmě daří nejlépe ve speciálním sklepě. Jak ale skladovat víno v domácích podmínkách?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve