Právě teď je nejlepší doba pro sadbu těchto ovocných stromů

 Zahrada 
21. září 2018 08:12 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jabloň se hodí do každé české zahrady Depositphotos
Raný podzim je ideální dobou, kdy bychom se měli rozhodnout pro to, jaké stromy na své zahradě zasadíme. Rozmyslete se, jaké plody chcete u svého domu sklízet a pusťte se do práce.

Není nic jednoduššího, než zasadit strom na zahradě. A nic chutnějšího, než následně sklízet a jíst jeho plody. Ovocný strom roste sice pomalu, ale o to víc radosti nám na zahradě přinese.

Správný výběr

Pokud nemáme moc velkou zahradu, musíme dobře promyslet, jaké stromy na zahradě chceme mít. Nevejde-li se nám jich tam mnoho, je důležité dbát na správný výběr, abychom později nelitovali. Jestliže máme málo místa, pak se doporučuje vytvořit takzvané ovocné stěny. Pořídit si sem můžete vyšlechtěné odrůdy, které nejsou velké a rostou docela rychle.

Takové se hodí právě pro malé zahrady. Většinou plodí již druhým rokem. S konkrétní odrůdou vybraného druhu stromu nám vždy ochotně poradí v každém větším zahradnictví.

Sladká jablka

Jabloň je jakýmsi českým symbolem a nesmí chybět na žádné zahradě. Řadí se mezi nejužitečnější stromy. I výtěžnost z ní bývá velká. V našem podnebí se jí skvěle daří. Jabloň má ráda spíše těžké a hlinité půdy. Bude moc ráda, pokud ji pohnojíte kravským hnojem. Vybrat si můžeme z raných či pozdních odrůd. Každá z nich má svá pozitiva.

Netradiční kdoule

Jde o blízkou příbuznou jabloně. U nás se na ni už vcelku pozapomnělo, což je škoda. Její plody jsou velmi lahodné. Kdoule je navíc odolnější a ještě méně náročný strom než jabloň. Často roste planě.

Kouzelná hrušeň

Hruška je, co se týče pěstování, velmi podobná jabloni. Není náročná, ale bude ráda, pokud jí dopřejeme trochu stínu. Na rozdíl od jabloně také nevyžaduje tolik vody. Ba spíše naopak – sušší půda jí dělá dobře.

Lahodné třešně

V červnu jsou tím nejlepším, co nám příroda nabízí. Obsahují spoustu cenných látek a jsou dobré pro naše zdraví – čistí krev i klouby a dokonce umí zbavit tělo kyseliny močové a léčí dnu. Navíc ale třešně opravdu dobře chutnají. Potřebuje chráněné stanoviště. Až ji budete sázet, dopřejte ji jámu dvakrát tak velikou, než je velikost kořenového balu. Půda musí být kyprá a dobře prohnojená. Také je nutno mít na mysli, že třešeň nemá ráda zimu. Je citlivá na mráz i studený vítr.

Broskve a meruňky

Co se týče náročnosti pěstování, jde o velmi podobné druhy ovoce. Potřebují hodně tepla a ochranu proti větru. Nemají rády chlad, zimu a mráz – to jim vůbec neprospívá. Až je budete sázet, pamatujte na to, že se jim dobře daří v přítomnosti jabloní, hrušek a švestek. Tyhle stromy jsou pro broskve a meruňky těmi nejlepšími společníky a ochránci.

Staročeská švestka

Hledáte-li odolný a skutečně nenáročný strom, pak je to švestka. Je odolný a nevadí mu ani dlouhé zimy. Aby se jim dařilo, potřebují spíše hlinitou a sušší půdu. Jedinou jejich nevýhodou je nízká odolnost vůči nemocem, často bývají napadeny škůdci.

Jak sklidit a uskladnit jablka a hrušky

Správně uskladněné ovoce vydrží celou zimu. Pokud jste letos měli stromy obalené úrodou jablek a hrušek, jistě řešíte, co s nimi. Dobré tipy pro sklizeň i uskladnění, abyste z ovoce měli co největší užitek, si přečtěte v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008