Znáte rostlinu, která nahradí čerstvou okurku a navíc léčí? Pěstujte ji právě teď

 Zahrada 
23. září 2018 09:45 / Martina Langová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Brutnák lékařský se pěstuje jako léčivka a salátová zelenina Depositphotos
Podzim je ideální dobou pro pěstování mnohých plodin. Jednou z nich je i takzvaná „chlupatá okurka“. Jde o bylinu, která skutečně jako okurka chutná. K tomu má však širší kuchyňské využití a stará se i o naše zdraví.

V dnešní době se tahle hodně populární bylina dostala už i na pulty lékáren. Brutnák lékařský má totiž široké pole využití. Zatímco dříve se rostlina využívala jen velmi omezeně, dnes se doporučuje na širokou škálu zdravotních obtíží, i jako delikatesa v kuchyni.

Pěstování na zahradě

Dobrou zprávou je určitě i to, že brutnák je naprosto nenáročný a roste jako obyčejný plevel. Takže žádná extra péče o něj rozhodně není zapotřebí. Jestli byste jej chtěli už příští sezonu sklízet, je nejvyšší čas vysít semena do země. A určitě tak učiňte jen na malém kousku zahrady.

Brutnák je sice jednoletka, ale díky tomu, že se sám vysemeňuje, velmi rád a hodně se na pozemku rozšiřuje. Rozhodněte tedy, jaký prostor mu věnujete a dávejte pozor na to, aby vám za chvíli nezaplevelil půlku zahrady. Až mu budete hledat to pravé místo, myslete na to, že nejspokojenější bude pod ovocným stromem. Právě teď je nejlepší doba pro sadbu těchto ovocných stromů.

Sběr rostliny

V květnu pak můžeme sbírat listy i květy. Obojí obsahuje hlavně hodně vitaminu C a také spoustu minerálních látek – vápník, draslík, mangan. Obojí můžeme využívat čerstvé, mražené i sušené. Co se týče květů, ty můžeme konzervovat naložením do octa, kandováním v cukru nebo zamražením do ledových kostek. Hodně se také využívá brutnákové semeno, ze kterého se lisuje v poslední době velmi opěvovaný brutnákový olej.

Léčebné využití

Brutnák se dříve využíval vnitřně jako lék při horečce a zevně na rány a vředy. Dnes je ceněn zejména pro svůj um snížit krevní tlak. Zároveň však posiluje srdeční činnost, podporuje tvorbu mléka u kojících matek, působí močopudně a mírně projímavě. K očistným kúrám i pro léčení můžeme krátkodobě využívat čaj. Zevně pak ten samý čaj můžeme využít na jizvy, rány, vředy nebo jako kloktadlo.

Čerstvé listy naložené do mléka pomáhají při nervozitě, bušení srdce a melancholii. A semeno se užívá buď přímo, čtyřikrát denně na špičku nože, případně ve formě oleje. Ten pomáhá i na atopické ekzémy, alergie, lupénku, akné a další kožní obtíže. Snižuje cholesterol, krevní tlak, je podpůrným prostředkem při léčbě cukrovky, pomáhá při boji s obezitou.

Brutnák v kuchyni

Pro kulinářské účely se nejčastěji využívají mladé listy a květy. Nikdy je však nevaříme, vše používáme čerstvé, maximálně lehce dušené na másle a cibulce. Také je zde nutné podotknout, že brutnák je nutné kvůli jeho jemným chloupkům nasekat.

Listy chutnají i voní jako čerstvé okurky a skvěle se vyjímají v pomazánkách, bylinných máslech, sýrech či salátech. Listy je však možné použít i do ragú ze zeleniny, masa či k rybám. Brutnákové listy můžeme připravit jako špenát, případně je se špenátem uvařit půl na půl.

Ochutnejte tvarohovou pomazánku s brutnákem

Přísady:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1/4 většího celeru
  • hrst mladých lístků brutnáku
  • hořčice
  • sůl
  • pepř
  • brutnákový olej

Měkký tvaroh utřeme do pěny, přidá­me jemně nastrouhaný celer, nadrob­no nasekané lístky brutnáku a dochu­tíme hořčicí, salátovým olejem, solí a pepřem.

Dejte si brutnákový „špenát“

Přísady:

  • střední hrnec plný listů brutnáku lékařského
  • 1 cibule
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • smetana

Listy brutnáku spaříme a nasekáme na kousky. Cibuli nasekáme na kousky, osmažíme ji na másle. Přidáme nadrcený česnek a po chvíli přidáme i brutnák. Osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Ještě chvíli podusíme. Jako příloha se hodí vařené brambory a vejce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47