Do kompostu můžete dávat i shnilé a nemocné ovoce

 Zahrada 
18. srpna 2018 09:07 / Marcela Plachá
  2
📷
4 fotografie v galerii
Velká úroda ovoce přináší i velké starosti Pixabay
Pokud máte na zahradě velkou úrodu ovoce a mnoho plodů padá na zem a hnije, můžete toto popadané ovoce dávat i do kompostu. Nesmíte ho tam ale bezmyšlenkovitě naházet. Je třeba ho šikovně navrstvit.

Kompost je pro zahradníky hotový poklad. Často proto váhají, kolik shnilého ovoce do něj mohou dávat. 

Shnilá jablka je nutné likvidovat

Shnilá jablka je nutné dávat do kompostu v tenké vrstvě a vždy je prokládat vrstvami jiného, nejlépe suchého materiálu (sláma, zbytky trvalek, letniček, drcené větve). Ideální místo je uprostřed kompostu, kde je teplota nejvyšší a ovoce se rychle rozloží. Naopak na povrchu kompostovací hromady bude přitahovat vosy, mouchy a sršně. Postupně je nutné posbírat všechna jablka. Pokud necháte nějaké ovoce na stromě či na zemi, hrozí, že stromy napadne strupovitost nebo monilióza. Nemoci by se projevily hned následujícího jara a projevovaly by se hnilobou. Tato nemoc se nejčastěji vyskytuje na slivoních, třešních, višních, meruňkách, broskvoních, jabloních a hrušních. 

V kompostu dochází k rozkladu

V kompostu se vše rozkládá, ale organismy ke kompostování potřebují vzduch. Jedná se o larvy, žížaly, svinky, svinule, roztoče, chvostoskoky, štírky, stonožky, mnohonožky..., ale hlavně jsou to plísně a bakterie, které narušují buněčné struktury rostlin. Při kompostovacím procesu pak vlivem práce bakterií dochází v kompostu k úbytku uhlíku a dusíku. Postupně dochází ke zmenšování objemu kompostu, čemuž se říká tlení. 

Příliš mnoho ovoce kompostu nesvědčí

Bakterie žijící v kompostu potřebují nejen vzduch, ale také vodu. Je proto dobré mít kompost na zastíněném místě, kde nebude docházet k jeho nadměrnému vysušování. Pokud vám kompost vyschl, je potřeba ho prolít vodou. Nesmí být ale přemokřený. To mohou způsobit právě spadaná jablka, hrušky apod. Příliš vody v kompostu zaplňuje mezery, které by jinak byly naplněny vzduchem a bakterie nemají dostatek vzduchu. Příliš mnoho vody v kompostu způsobuje hnilobné procesy a zápach. Proto je důležité správně vše v kompostu vrstvit. Kde a jak založit kompost, jsme psali zde.

Ochrana před nemocemi

Silně poškozené, nakažené a nahnilé ovoce můžete také dávat do kompostu. Díky tlení a vyšší teplotě dojde ke zničení choroboplodných zárodků. Navíc kompost můžete posypat zahrádkářským vápnem a nechat ho pěkně proležet před zimou. Kdo kompost nevlastní, může nepotřebné ovoce odvézt bezplatně do sběrného dvora, zakopat nebo jinak asanovat. Likvidovat je házením do kontejnerů není příliš vhodné a pálení je v současné době zakázané.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve