Jak doma skladovat česnek, aby jeho aroma co nejdéle vydrželo

 Zahrada 
28. prosince 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nenechejte česnek vyschnout Depositphotos
V našich končinách se opravdu neobejde žádný kuchař ani hospodyně bez česneku, jeho léčivá síla je známá od starověku. Poradíme vám, jak česnek správně skladovat, aby vám vydržel co nejdéle a uchoval si co nejvíce cenných látek.

Nevhodným skladováním se česneku akorát tak zbavíte. Přitom když víte, jak na to, může vám vydržet v dobré kondici i několik měsíců. Nejlépe se skladuje česnek, který je zcela čerstvý, vámi vypěstovaný i sklizený. Jinak se můžete o čerstvosti česneku jen dohadovat. Na farmářských trzích vám farmáři nabízejí čerstvě sklizený česnek v takové podobě, že nemáte pochyb o jeho kvalitě.

Kdy česnek sklízet

Ideální dobou pro sklizeň česneku je přelom léta a podzimu. Včasná sklizeň česneku je důležitá. Pokud vám česnek přezraje, začínají se oddělovat stroužky, špatně se sbírají. Můžete pěstovat česnek paličatý i nepaličatý. Paličatý česnek má kroutící se květní stvoly s pacibulkami a jejich stroužky jsou mírně nafialovělé. Nepaličáky netvoří pacibulky a jsou bílé.

Česnek musí mít výraznou chuť a aroma

Před skladováním česneku platí zásada důkladného vysušení. Česnek musí mít „grády“ a toho dosáhnete pomalým a opatrným sušením. Právě sklizený česnek se zásadně nepoužívá k ochucování potravin, a to ani ze zdravotních důvodů. Česnek sušte na suchém, stinném a vzdušném místě. Sušte plodinu pomalu, postupně, nikdy tepelně. Pro sušení česneku je ideální garáž, veranda, kůlna, ale i suchý sklep. Česnek musíte při sušení rozprostřít jeden vedle druhého, nebo jej zavěsit do výšky, třeba svázaný do copů, čímž ušetříte místo. Vhodná teplota pro sušení a skladování česneku je 13–18 °C. Česnek nesmíte sušit na přímém slunci. Ztratil by aroma. Před sušením není třeba česnek očistit, to provedete až po usušení. Uschlou zeminu prostě odrolíte.

Co s usušeným česnekem

Můžete jej nechat na daném místě nejlépe zavěšený, ale ztráty časem začnou narůstat. Existují jiné možnosti, jak česnek uchováte déle. Patří mezi ně lednice a mrazák. Pokud necháte česnek v chladu a poté umístíte do místnosti, kde je pokojová teplota, začne klíčit a ztrácet svoji chuť. Proto je potřeba vyjmout takové množství česneku, které potřebujete. Klíčit začne česnek okamžitě.

Uskladnění v ledničce

Pro uskladnění česneku v lednici je ideální použít skleněnou láhev s dobře těsnicím víkem, do které uložíte česnek oloupaný a nasekaný nadrobno. Česnek nesmíte skladovat v běžné pokojové teplotě. Při skladování v pokojové teplotě začne česnek vysychat a hnít. Hniloba česneku se šíří poměrně rychle. Dále čtěte: Vypěstujte si poctivý domácí česnek bez chemie a mějte ho celý rok po ruce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve