Šrucha zelná si zaslouží pozornost, je plná prospěšných látek

 Zahrada 
26. dubna 2021 08:48 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vypadá nenápadně, ale rozhodně stojí za vyzkoušení Depositphotos
Má drobné žluté květy, ale jinak je na pohled vcelku nenápadná. Svými vlastnostmi však vyniká nad mnohé další rostliny, s nimiž se můžete ve své zahradě setkat. I přesto, že je často označována za plevel, je rozhodně dobré jí dát šanci, protože je zdrojem mnoha prospěšných látek.

Pojďte se s námi podívat na šruchu zelnou, jejíž vlastnosti ještě nejsou zcela doceněny, ale pozornost si rozhodně zaslouží.

Skvělý základ do salátu

Dříve bylo možné tento druh listové zeleniny vidět v jižní Evropě, postupně se však rozšířila doslova do celého světa. A ani u nás není výjimečné, že ji najdeme na záhonech, podél cest nebo dokonce prorůstající z chodníků. Tato rostlina má okolo 40 odrůd, které se samozřejmě liší barvou i velikostí, ale každá z nich je skvělým základem salátů. To však neznamená, že ji nelze zpracovat také tepelně. Její úprava je podobná špenátu a skvěle chutná třeba i v polévkách.

Pokud u vás v zahradě ani okolí neroste, můžete si ji právě v tomto období vysadit do semenáčků a v květnu přenést do zahrady. Osivo můžete do země zanést až do srpna, a to do sponu 20 na 4 cm. Lístky vám budou průběžně dozrávat do podzimu, obvykle do října. Vždy je sbírejte v poledne, případně odpoledne za plného slunečního svitu, jelikož budou jemnější a nasládlé.

Sbírejte ji před podáváním

Pokud byste je sbírali ráno, dostane se do popředí chuť kyseliny jablečné, která s přibývajícím sluncem a teplem metabolizuje. Vždy však šruchu sklízejte těsně před tím, než ji budete zpracovávat, protože velmi rychle vadne. Pouze krátkodobě ji můžete uložit v lednici ve sklenici s vodou. Toto platí například když v poledne šruchu posbíráte na večerní použití.

Rozhodně stojí za to šruchu ochutnat už proto, že je bohatým zdrojem vitaminů a antioxidantů. Dokonce je nejvyšším nositelem omega-3 mastných kyselin v porovnání s ostatní listovou zeleninou. Je bohatá i na vitaminy A, B a C, v létě pak vaše tělo ocení především hořčík, vápník, draslík a železo. Čtěte také: Vypěstujte si zelí na balkoně. Jde to v obyčejné bedýnce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod