I když práce na zahradě baví, každý si ji rád ulehčí. Pomůže úprava zahrady i technika

 Zahrada 
18. dubna 2019 06:44 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zahradničení vás nemusí fyzicky zničit Depositphotos
Na zahradě je spousta práce prakticky celoročně, ale pochopitelně nejvíce od jara do podzimu. I když se na zahradničení řada lidí doslova těší, mnohé nadšení po pár dnech práce přejde. Péče o zahradu je totiž řehole. Poradíme, jak si ji usnadnit.

Zahrada by neměla být jen místem, kde člověk dře do úmoru. Měla by být také místem pro odpočinek a relaxaci. I proto je vhodné najít způsoby, jak si některé činnosti alespoň trochu ulehčit. Metod, jak na to, existuje několik.

Péče o stromy

Pokud potřebujete na své zahradě pokácet stromy a nahradit je novými, nemusíte se s tím lopotit sami. Pozvěte si na to odbornou firmu. Zkušení arboristé vám pomohou i s prořezáním a zastřižením ovocných či okrasných stromů.

Pokud přeci jen nebudete chtít prořez stromů nechat na odborníkovi, vybavte se  alespoň kvalitními vyvětvovacími nůžkami. A jestli máte stromů více, klidně sáhněte i po akumulátorových sadařských nůžkách či akumulátorové pile.

Upravte zahradu

Možná vám práci na zahradě komplikuje to, jak je založená. Spousta nedostupných zákoutí, kde se trápíte při sekání trávy i za použití speciální techniky, vám zbytečně přidělává starosti. Zvažte úpravu zahrady.

Někdy pomůže srovnání půdy, jindy stačí nedostupná místa vysypat kamínky. Chytrým řešením je také místo špatně dostupného trávníku prostor jednoduše vydláždit a umístit zde například posezení nebo zahradní houpačku.

Robotická sekačka

Pokud chcete mít u domu perfektně vypadající trávník, mimo jiné to znamená i jeho pravidelné sečení. Tuto únavnou a stále se opakující práci za vás udělá robotická sekačka. Ušetříte tak i několik hodin práce týdně. Stačí ji podle návodu správně nastavit, umístit dobíjecí stanici a vymezit jí kabelem prostor, ve kterém má pracovat.

Sekačka pak v nastavených časech pravidelně vyjíždí pečovat o trávník. Jakmile systém sekačky zjistí, že energie v akumulátoru nebezpečně poklesla, sekačka se automaticky vrátí do dobíjecí stanice. Po dobití pokračuje v práci. Kvalitní robotické sekačky jsou vybaveny i dešťovým senzorem, díky němuž odloží sečení trávy na dobu, až přestane pršet. Sekačka může sekat prakticky denně, trávník netrpí šoky z nárazového sekání a lépe prospívá. Drobné kousky stébel, které sekačka odsekává, pak slouží jako hnojivo. Zároveň tak ze sečení nevzniká žádný odpad.

Křovinořez

Jedním z největších pomocníků, které na zahradě opravdu oceníte, je křovinořez. Tento nástroj vám pomůže dostat se na těžko dostupná místa, doseče a dočistí prostor kolem keříků a menších stromů. Dostanete se s ním jednoduše kolem domu a také kolem plotu. Vybrat si můžete z široké nabídky kvalitních strojů. Strunový křovinořez se hodí pro řídkou trávu, tříramenný kotouč pro hustší porost a kotoučová pila je vhodná pro dřevnatý porost.

Zalévání bez práce

Inteligentní závlahový systém během parných dní ušetří úmorné ranní či noční zalévání zahrady a odpadne tak nutnost shánět během dovolených „zahradníka“, který se o zeleň bude denně starat. Nadzemní zavlažovací systém můžete rozmístit do jednotlivých květináčů či záhonků s květinami, které bude podle nastavených intervalů sám zalévat.

Podzemní automatizované zavlažovací systémy s výsuvnými tryskami se spolehlivě postarají o trávník. Programovatelná jednotka zajistí spouštění v pravidelných intervalech, dešťové čidlo dohlédne na to, aby nebyl trávník zbytečně zaléván, pokud to není třeba. Detektor větru zase zajistí, že kropení trávníku bude odloženo, pokud fouká silný vítr a voda by byla unášena mimo pozemek.

Zahradní traktor

Zahrada by neměla být jen místem, kde bude pracovat a potom padnete únavou. Zahrada by měla sloužit také k relaxaci, k setkávání rodiny a přátel, k hrám s dětmi nebo domácími mazlíčky. Pokud je vaše zahrada opravdu velká, tak oceníte zahradní traktor.

Zahradní traktor je snadno ovladatelný stroj, který může sloužit k sekání trávy, ulehčení sběru plodin nebo převážení shrabaného listí, popřípadě hlíny. Díky použití zahradního traktoru vám půjde práce mnohem rychleji a efektivněji. O tom, jak správně hrabat listí či trávu, aby z toho nebolela záda, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008