Zahrádkáře čeká nejdůležitější pěstitelský měsíc. Na co nezapomenout

 Zahrada 
03. května 2020 07:43 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květen přináší mnoho úkolů Depositphotos
Květen je zřejmě nejnáročnějším měsícem pro všechny zahrádkáře. Právě v těchto dnech je třeba udělat na zahradě nejvíce práce. Pravidelnou péči budou potřebovat záhony, rostliny i trávník.

Na co byste neměli v květnu zapomenout? Pojďte si to s námi připomenout.

Dodejte trávě závlahu

Máte-li na zahradě okrasný trávník, je třeba jej začít pravidelně sekat, a to nejpozději jednou za 14 dnů. Pokud bude i nadále přetrvávat sucho, je nutné trávník pravidelně zavlažovat, jinak by se mohl spálit.

Braňte se mšicím

Na počátku května se začíná se setím okurek, fazolí a cuket do hnízd. Na řadu přichází také letní odrůdy mrkve, salátu a hrášku. A jakmile pomine svátek zmrzlých, přijde čas na rajčata, papriky, dýně, lilky, patizony a další teplomilnou zeleninu.

Musíte také dávat pozor, aby se do zeleniny nepustili škůdci v podobě dřebčíků, mšic nebo bělásků. Řešením může být, že na okraje záhonů vysadíte afrikány, které tento hmyz odpuzují.

Pozor na plísně

Čas nastává také pro bylinky. Již počátkem května můžete na záhony vysít majoránku, kopr či koriandr, ve druhé polovině měsíce přijdou na řadu sazenice bazalky, meduňky, máty nebo šalvěje.

Velkou pozornost si v květnu zaslouží ovocné stromy, jelikož právě v tomto měsíci dochází k jejich napadání plísňovými chorobami. Proti nim je vhodné stromy preventivně ošetřovat, stejně jako proti strupovitosti či americkému padlí v případě angreštu.

Odeberte řízky trvalek

Máte-li okrasnou zahradu, přichází čas na rychle rostoucí a pozdně kvetoucí letničky. Je vhodná doba také pro výsadbu předpěstovaných sazenic květin ze skleníků či pařenišť. Pokud chcete množit některé trvalky, jako je například vlčí bob, je květen ideální čas na odebrání řízků. Nezapomeňte také udělat finální střih jehličnanů a v případě, že máte na zahradě dostatek vláhy, můžete ještě vysázet okrasné stromky a keře. Máte-li na zahradě jezírko, můžete do něj vysadit lekníny a další okrasné vodní rostliny. Čtěte také: Květen je ideální doba pro výsadbu okurek. Tipy pro bohatou úrodu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum