Vybíráme zahradní gril na letní grilovačku

 Zahrada 
30. dubna 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Grilování je zdravé, pokud grilujete správně Internet
Teplejší počasí přímo svádí k pobytu na zahradě a venkovnímu grilování. Máte rádi vůni grilovaného masa, sýrů, špekáčků a jiných delikates, a rozhodli jste si pořídit gril a začíst s grilováním?

Jestliže si nejste jisti vhodností vašeho výběru, my vám dáme několik rad, jak si zvolit ten správný gril.

Gril na dřevěné uhlí nebo plynový gril?

Podle testů neexistuje rozdíl chuti grilovaných pokrmů na plynovém grilu nebo grilu na dřevěné uhlí. Dřevěná uhlí jsou většinou z cizokrajných dřevin, které aroma produkují. U grilovaných pokrmů poznáte, zda byly připravovány na dřevěném uhlí nebo briketách. Aroma grilovaného pokrmu vzniká vlastní tepelnou úpravou a odpařující se šťávou a tukem. Výběr grilu se řídí spíše individuálními pocity. Nejběžnější druhy grilů mají své výhody i nevýhody.

Pro koho se hodí jednotlivé varianty grilů?

Velmi častým zájemcem o elektrický gril jsou ženy mladšího a středního věku, které nechtějí stát při grilování opodál, ale chtějí být přímo „v akci“. Právě pro ně je určen kvalitní elektrický gril, jenž si lze pořídit v mnoha variantách.

Elektrický gril

Lze využívat v uzavřených prostorech, protože během grilování se neuvolňuje dráždivý dým. Výhodou je rychlé rozehřátí, jednoduché použití, snadná regulace teploty a komfortní čištění. Příprava pokrmů není náročná a nevyžaduje tolik zkušeností. Grilovaná jídla nenabydou lahodné kouřové chuti jako z grilu na dřevěné uhlí. Elektrický gril lze využívat po celý rok.

Gril na dřevěné uhlí a brikety

Tento typ grilu je vhodný ve venkovních prostorech, protože během grilování se uvolňuje dráždivý dým. Díky uhlí i briketám získávají pokrmy lahodnou chuť. Příprava grilovaných pochoutek na uhlí a briketách vám zabere více času. Rozehřátí grilu trvá poměrně dlouhou dobu. Oproti ostatním grilům se ovšem dokáže rozpálit na velkou teplotu. Díky tomu připravíte pokrmy za kratší dobu. Gril na uhlí často nedisponuje funkcí regulace teploty, a proto se může snadno přihodit, že pokrm se připálí. Nevýhodou je náročnější údržba. Během grilování odkapává tuk přímo do ohně, což má za následek uvolňování škodlivých látek. Lze tomu zabránit použitím hliníkového tácku. Gril je potřeba pořádně vyčistit, protože se kvůli častým připáleninám hodně ušpiní.

Dřevěné uhlí nebo brikety?

Dřevěné uhlí lze od briket zapálit snadno a rychleji. Dřevěné uhlí uvolňuje více tepla. Spotřebujete ho větší množství, ale zůstane po něm méně popela. Dřevěné brikety hoří déle a zajišťují stabilnější ohřev. Při spalování uvolňují chemické látky a zanechávají více popela. 

Plynový gril

Využijete jej při grilování na zahradě, balkoně, terase, protože neuvolňuje štiplavý kouř. Je nutné pro ohřev zajistit dostatek plynu z propan-butanové láhve, která je dražší než dřevěné uhlí a brikety. Výhodou plynového grilu je funkce piezoelektrického zapalování. Předností je funkce regulace teploty, která vám umožní dosáhnout požadovaného propečení. Plynový gril má velmi snadnou údržbu. Disponuje vyměnitelným středem a neodkapává z něj tuk. Minusem plynového grilu je vyšší pořizovací cena i samotného paliva. Plynové grily mají poměrně dlouhou životnost. Dále čtěte: Jak správně zapálit gril na drěvěné uhlí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky