Hezký a zároveň jedlý živý plot. Přežije i tuhou zimu a jeho plody jsou sladké jako marcipán

 Zahrada 
03. května 2020 13:04 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plody muchovníku prý připomínají marcipán Depositphotos
Hledáte zajímavý živý plot, který by byl zároveň také užitečný? Zkuste muchovník, nebo-li indiánskou borůvku. Tato nenáročná rostlina vám ročně může plodit desítky kilogramů výtečných plodů.

Nenechejte se zmýlit. Muchovník nemá s mouchou vůbec nic společného. Jde jenom o český název rostliny Amelanchier alnifolia. Stejně tak se můžete potkat s názvem indiánské borůvky. Plody muchovníku jsou vzhledově i vzrůstově borůvkám velmi podobné. Ale v chuti jsou tak sladké, že některým lidem připomínají marcipán. Bobulky jsou také mnohem zdravější než klasické borůvky. Obsahují velké množství vápníku, draslíku, hořčíku a železa. 

Strom, keř nebo bonsai?

Bohatá úroda, nenáročné pěstování, dlouhověkost a různorodé využití jedlých plodů. To jsou hlavní výhody muchovníku. Navíc si sami můžete zvolit, zda jej chcete pěstovat jako strom či keř, ti odvážnější dokonce jako bonsai. Co se týče podmínek, stačí mu slunná či polostinná místa, stejně tak je nenáročný na kvalitu a složení půdy. 

Zvládnou i tuhou zimu

Jelikož jsou muchovníky původem ze země, kde jsou i tuhé mrazy, máte jistotu, že vám bez problémů přežijí i tuhé zimy. Snášejí teploty až do - 43 °C. Na první plody si musíte dva až tři roky počkat, ale pak se můžete těšit každý rok na bohatou úrodu, a to po dobu 40 až 50 let. Muchovníky vykvétají na přelomu dubna a května. Barva jejich květů je bílá. Rostliny jsou spolehlivě schopné samoopylení. Po odkvětu je vývoj plodů velmi rychlý a právě díky tomu muchovníky patří mezi nejrychleji dozrávající ovocné druhy u nás.

Jedlý i s listy

Jak už bylo výše zmíněno, bobulovité plody, které dozrávají ve střapcích, jsou pro lidský organismus velmi zdravé. Mají vysoký obsah vitaminu A, B, C, dále jsou bohaté na antioxidanty a fenoly. To vše je skvělá kombinaci pro podporu imunity, navíc je prokázáno, že příznivě ovlivňuje i léčbu onkologických pacientů. Plody můžete jíst nejenom čerstvé, také lze z nich připravit skvělé kompoty, džemy, sirup, víno, likér nebo destilát. Pochutnat si můžete nejenom na plodech, ale jedlé jsou také listy, z nichž si můžete připravit skvělý detoxikační čaj. Jaké další detoxikační bylinky si můžete v jarním období dopřát, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve