Kosatce vaši zahradu nádherně rozzáří a nabízejí celou škálu barev

 Zahrada 
05. května 2020 11:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kosatcům se bude dařit v propustné půdě s živinami a dostatkem vláhy Depositphotos
Mezi oblíbené zahradní květiny patří kosatce. Mají velké množství tvarů a barev. Vaši zahradu rozzáří od bílé přes žlutou a růžovou až po fialovou.

Kosatce mají dlouhé stonky a listy ve tvaru meče. Nabízejí květy, které se hodí do květinových vazeb a potěší každou ženu. Na jedné lodyze může být několik květů. Než se vrhnete na jejich pěstování na zahradě, musíte si uvědomit několik důležitých věcí.

Světlo a vlhkost

Kosatcům se nebude dařit v chladnějších podmínkách. Díky křížení ale mohou růst v jakémkoliv podnebí. Jak rostliny pokvetou, záleží na půdě, světle a vlhkosti. Kosatec by měl být zasazený v hloubce 20 až 30 centimetrů. Vyšší odrůdy kvetou později než kratší, které začínají kvést v dubnu.

Nejlepší období pro zasazení cibulek je na podzim, abyste na jaro mohli mít první květy. Oddenkové i cibulové kosatce rozdělte každé dva až tři roky. Rozdělením udržíte rostlinu v květu a také nebude tolik náchylná k chorobám a škůdcům. Rostlinám se bude dařit v propustné půdě s živinami a dostatkem vláhy. Zvládnou také období sucha a nevadí jim ani krátkodobé přímé slunce. Nejvhodnější je však polostín a teplé stanoviště v závětří. Pokud jim takové stanoviště dáte, můžete se těšit na krásné květy.

Kosatcům naopak škodí těžká jílovitá půda, která zadržuje vlhkost. Rostlinám v ní pak uhnívají kořeny. Přílišný stín s vysokou vlhkostí půdy může spolu s nižšími teplotami vést k tomu, že kosatec bude chřadnout a žádnou radost vám neudělá.

Pozor na dusík

Dávejte také pozor na přehnojení dusíkem, kosatce by pak mohly málo kvést nebo by jim mohly žloutnout listy. Nevhodné je i použití hnoje z chléva. Nejlepším řešením je použít zahradní kompost, který dostanete smícháním listů a posekané trávy.

Kořen kosatce se používá v medicíně nebo u parfémů. Používá se ale také k aromatizaci. Oddenky se suší a stárnou až pět let, takže se rozkládají a oxidují na olej kořenů. Vysušené oddenky se destilují, čímž vznikne olejovitá sloučenina používaná právě u parfémů. O pěstování filodendronu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47