Rozmarýn rychle roste, krásně kvete a nádherně voní. Navíc má významné léčivé účinky

 Zahrada 
09. července 2020 17:54 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rozmarýna je nádherná, léčivá i dochucující Depositphotos
Milovníci rostlin a květin všeho druhu se často poohlížejí po nových neotřelých přírůstcích do svých bytů, domů a zahrad. Máme pro vás tip na bylinku, která rychle roste, krásně kvete a ještě nádherněji voní.

Donedávna byl rozmarýn, nebo také rozmarýna, pěstován výhradně pro své léčivé účinky. Nyní se z něj, a především z jeho odrůd, stává pěstitelský hit. Pojďte se podívat, proč.

Ozdoba závěsných květináčů

Nové druhy převislého, plazivého či chcete-li poléhavého rozmarýnu se dají pěstovat na opoře nebo v závěsných nádobách. Mezi takové odrůdy patří Shimmering Stars, Santa Barbara, Lockwood de Forest nebo Prostratus. Převislý rozmarýn je stejně jako její standardní partner rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) citlivý na nízké teploty, avšak v létě dokáže nadělat spoustu parády. A zejména převislá varianta dokáže mimo užitečných věcí při vaření, pro zdraví či v kosmetice, vykouzlit také hezký doplněk vašeho obydlí.

Proti otravnému hmyzu

Pokud rozmarýn pěstujete pouze pro okrasné účely, budou vám za tuto bylinu vděčné zejména včelky, pro které je rozmarýn doslova rájem. Doplníte-li rozmarýn dalšími rostlinami jako například levandulí či muškáty, můžete si být jistí, že se vašemu obydlí vyhnou komáři či mouchy. Více na toto téma jsme psali zde.

Zalévejte s mírou

Rostlina se dobře tvaruje pouhým zaštipováním výhonků. Takže si ji můžete modelovat do různých délek a tvarů. V neupravené formě však dokáže dorůst až do délky 180 centimetrů a ozdobit váš balkon či terasu obvykle drobnými modrými kvítky. Pokud budete o převislý rozmarýn dobře pečovat, může vám dělat společnost až neuvěřitelných 30 let.

Podmínky pro pěstování

Základem je vytvořit mu ty správné podmínky pro růst, tedy umístit jej na slunečné stanoviště a pěstovat jej v hlinitopísčité zemině. Správným krokem bude, pokud na dně květináče uděláte drenáž z kamínků. V opačném případě totiž hrozí, že budete-li rostlinu až příliš zalévat, začnou uhnívat její kořeny. Zalévejte ji proto vždy, až zemina vyschne. A rozhodně nenechávejte květináč stát v misce s vodou. Je vhodné také bylinku pravidelně přihnojovat. Avšak v případě, že ji hodláte následně využívat v kuchyni, volte výhradně přírodní hnojiva.

Provensálské koření

Jak jsme již zmínili, rostlina se pěstuje jak pro okrasné účely, tak jako skvělé dochucovadlo. Pokud máte pocit, že jste se s touto rostlinou prozatím nesetkali, pak vězte, že je nedílnou součástí provensálského koření. Po celý rok je skvělá i do rajské polévky a zkušenější hospodyňky ji přidávají do vermutu a podobných likérů. Využijete ji při kořenění pečených mas, zejména drůbežího, telecího a skopového. V letních měsících rozmarýn nejvíce využijete při grilování. Svou přítomností skvěle obohatí chuť rajčat, paprik, lilku, ale i ryb a sýrů.

Pro zdraví

Rozmarýn má dezinfekční a antiseptické účinky. Přidáváním rozmarýnu do koupele podpoříte krevní oběh i srdeční činnost. Povzbuzuje oběhový systém, zlepšuje prokrvení všech částí těla včetně mozku, díky čemuž posiluje paměť a usnadňuje soustředění.

Nálev připravený z poloviny lžičky sušených či čerstvých lístků na šálek vroucí vody okamžitě upravuje trávení a pomáhá při nadýmání.

Dále podporuje činnost jater a vylučování žluči – proto je kořenění tučných, masitých pokrmů rozmarýnkou nejen chutné, ale i velmi prospěšné.

Kromě všech ostatních vnitřních orgánů podporuje i prokrvení dělohy, neměla by se tudíž užívat v těhotenství, neboť její působení může být v tomto období příliš silné a nežádoucí.

Ve spojení s bílým vínem je skvělým pomocníkem při zvyšování krevního tlaku.

Pro krásu i proti hmyzu

Své místo má rozmarýn také v kosmetice, jelikož ze silice se vyrábějí masti, šampony, pleťové vody, deodoranty a aktuálně velmi vyhledávané repelenty proti hmyzu. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve