Překáží vám na zahradě pařez? Poradíme, jak ho snadno odstranit

 Zahrada 
10. dubna 2019 13:04 / Marie Popelková
  66
📷
4 fotografie v galerii
Pařez na zahradě moc parády neudělá Depositphotos
Po celodenním kácení starého stromu jste se konečně dopracovali k pařezu, který se však nechce svého místa za žádnou cenu vzdát? Poradíme, jak jej odstranit.

Na boj s pařezem zakořeněným hluboko v zemi si vyčleňte dostatek času a síly. Pokud vám pařez na zahradě příliš nepřekáží a na jeho odstranění nespěcháte, nechte to na přírodě. Do pařezu vysaďte jedlé dřevokazné houby.

Do vyššího kmenu můžete naočkovat hlívu ústřičnou, jidášovo ucho, penízovku sametonohou, shiitake a jiné druhy hub. Ve všech uvedených případech můžeme sklízet houby na jaře a na podzim až do doby, kdy se pařez rozpadne. Dřevokazné houby jeho rozpadnutí výrazně urychlí. Očkovat pařezy je ideální v dubnu a květnu, čili uprostřed jara.

Fyzická i časová námaha

Na likvidaci pařezu si vystačíte i sami. Bude to však stát čas a značnou fyzickou námahu. K práci budete potřebovat krumpáč, lopatu a rýč, případně také sekyru k přesekání kořenů, které se následně nechají v zemi zetlít. Ze všeho nejdříve odryjte zeminu okolo pařezu a snažte se dostat ke kořenům.

Myslete na to, že hlavně u starých stromů se budou rozprostírat velmi daleko. Při nálezu bočních kmenů je obkopte a přesekněte sekerou. Snažte se to udělat u všech kořenů. Stačí jediný nepřeseknutý kořen a značně vám zkomplikuje zdárnou cestu k vyvrácení pařezu.

Jakmile se dostanete do blízkosti kmene, rýčem jej postupně obrývejte, až se s ním bude moct kývat. Právě z tohoto důvodu je vhodné si při kácení stromu nechat delší kmen, aby se s ním dalo lépe manipulovat. Po vyvrácení pařezu jámu zasypte zeminou, kterou jsme si dávali celou dobu na stranu.

Čím více hmoty kořenů odstraníte, tím lépe. Půda bude postupně sedat, načež
vždy přidáte další porci zeminy. Jak na zahradě kácet stromy, jsme psali zde.

Pomoc odborníků

V případě, že se do odstranění pařezu obáváte pustit samotní, povolejte odbornou pomoc. K mechanickému odstraňování se většinou využívá speciální fréza. Některé typy dokážou jít do hloubky až dvacet centimetrů pod terén, jiné dokonce ještě o dvacet centimetrů hlouběji.

Ve většině případů však v zemi zůstanou zbytku pařezu a kořenu, dané místo proto není vhodné k nové výsadbě. K vytržení může posloužit i nějaký tahač. Zvažte však, zda si hodláte zničit pěstovaný trávník těžkou technikou kvůli jednomu pařezu. Pomoc s odstraněním pařezu vyjde na několik tisíc korun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve