Dlužicha je nádherná trvalka s pestrobarevnými listy, která ozdobí vaši zahradu i na podzim

 Zahrada 
13. října 2020 13:05 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Dlužicha má krásné barevně listy  Depositphotos
Dlužichy jsou trvalky, jejichž stonky mohou vyrůst až do sedmdesáti centimetrů. Vynikají především svými barevnými listy, které vám krásně ozdobí zahradu. Dlužichy dokáží odolat zimě, takže vám budou růst celý rok. Zjistěte, jak je pěstovat.

Listy dlužichy hrají všemi barvami. Dlouhé stonky nesou zvonkovité květy v červených, růžových a vínových barvách. Kvetou zhruba dva měsíce. Dlužichu si můžete natrhat a dát ji do vázy, kde vydrží poměrně dlouhou dobu. Barevnou trvalku není náročné pěstovat.

Dlužichy potřebují polostín

Dlužichy budou rychle růst a krásně kvést pouze na určitých místech. Trvalky mají rády slunce, ale nesnesou, když na ně sluneční paprsky svítí celý den. Rozhodně byste je neměli sázet do stínu. Ideální pro ně bude polostín. Bude jim dobře, když na ně dopadnou paprsky jen část dne. Dlužichy nesnáší velké sucho a potřebují dostatečnou vláhu.

Zasaďte několik odrůd dohromady

Pokud si plánujete dlužichy zasadit, rozhodně si neberte jen jednu odrůdu. Existuje jich hned několik, budete si moct vybrat z několika druhů. Když je spolu namícháte, budou vypadat lépe. Barevně se odliší a zahrada vám bude hrát všemi barvami.

Dlužichám se bude dařit v těžké i propustné půdě

Dlužichy nepotřebují žádnou speciální půdu. Můžete je zasadit téměř do jakékoliv. Dařit se jim bude v propustné půdě, ale i v těžké a méně propustné. Nemají rády příliš mokrou ani suchou půdu. Zemina by však měla být zásobena živinami, které budou dlužichy potřebovat pro zdravý růst. Můžete je buď hnojit hnojivem, které si pořídíte z obchodu, či humusem.

Dlužichy nepotřebují vydatnou zálivku

Dlužichy není potřeba zalévat velkým množstvím vody. Pokud není léto, se zálivkou můžete šetřit. Ve vysokých teplotách potřebují o trochu více vody. Barevné trvalky chtějí vydatnou zálivku pouze po zasazení, aby dokázaly rychle zakořenit a nevyschly.

Dlužichy potřebují v zimě ochranu

Dlužichy jsou velmi odolné rostliny, ale ve větších mrazech potřebují vaši pomoc. Přikryjte je listím, přispěje k tvorbě humusu v půdě, který bude rostliny vyživovat. Můžete okolo nich rozprostřít i přírodní humus, který zabrání tomu, aby rostlina umrzla. Dále čtěte: Lilie krásně ozdobí zahradu. Přišel čas na jejich zasazení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47